Amerikai helikopterek Egyiptomnak

Az Egyesült Államok egyre nagyobb aggodalommal szemléli, hogy Egyiptom, amely Szaúd-Arábia után a  legnagyobb arab szövetségese, Oroszország felé orientálódik. Az amerikai vezetésnek először a tavaly őszi egyiptomi-orosz fegyvervásárlási egyezmény miatt fájhatott a feje, de aztán Kairó bejelentette, hogy csatlakozni szeretne az orosz vámunióhoz, ami valósággal sokkolta a Fehér Házat. Ezért Washington kénytelen volt engedni, s szorosabbá fűzni a biztonságpolitikai kapcsolatokat Egyiptommal. 

Az Egyesült Államok támogatni kívánja az egyiptomi hatóságok terrorellenes tevékenységét, különös tekintettel a Sinai-félszigetre.” – jelentette ki Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter. Tegnap az amerikai politikus bejelentette, hogy 10 Apache AH 64-es helikoptert szállít Egyiptomba. “Reméljük, az új helikopterek segíteni fogják az egyiptomi katonai erőket, hogy leszámoljanak azokkal a szélsőségesekkel, akik fenyegetik az Egyesült Államok, Egyiptom és Izrael biztonságát.”

Hagel tegnap telefonon tárgyalt az egyiptomi védelmi miniszterrel Sedki Sobhyval, s biztosította őt arról, hogy az amerikai Kongresszus hamarosan “szentesíti” a szállítmányt, mivel tisztában vannak azzal, hogy Egyiptom az Egyesült Államok egyik legjelentősebb szövetségese a Közel-Keleten. Ezzel együtt azonban kifejezte aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy nem “fejlődik az egyiptomi demokrácia és a kormány is tartsa tiszteletben az emberi jogokat.” 

A feloldás enyhülésre utal az amerikai-egyiptomi kapcsolatokban, amelyek az elmúlt hónapokban mélypontra süllyedtek. Úgy tűnik Washingtonnak nem volt más választási lehetősége, mint lépni és engedni ez ügyben, mivel Kairó Moszkva felé fordult: először a fegyverszállítmányok, majd a különböző gazdasági-energetikai együttműködések, s végül az egyiptomi kormány orosz-belorusz-kazah vámunióhoz való csatlakozási kérelme mellett már nem mehetett el szó nélkül az amerikai vezetés. Ezért a Fehér Ház feloldotta Mohamed Murszi bukása után befagyasztott évi 1,3 milliárd dolláros (mintegy 228 milliárd forint) amerikai katonai támogatás egy részét, de a Kongresszus kijelentette, hogy a tíz Apache helikopteren kívül egyelőre nem szállítanak más fegyvereket Egyiptomba. 

Tavaly októberben az Egyesült Államok leállította az észak-afrikai országnak szánt több száz millió dolláros pénzügyi segélyeket és hitelgaranciát, s Egyiptom nem kapta meg a beígért Apache helikoptereket, F-16 vadászgépeket, Harpoon rakétákat és harckocsialkatrészeket sem. 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez