Nem jött be az iráni-szaúdi csók

Nem nyerte el a szaúdiak tetszését, amikor az újonnan kinevezett szaúdi nagykövet arcon és homlokon csókolta az egyik iráni ajatollahot, aki korábban államfő volt. A szaúdiak úgy tartják, hogy Rijád és Teherán egymás legnagyobb riválisai a régióban és nincs szükség ilyenfajta “meleg fogadtatásra.”

Ridjád ezen a héten nevezte ki az új iráni nagykövetét, Bin Groman Shahri herceget. A nagykövetet Hashemi Rafsanjani ajatollah fogadta Teheránban, majd homlokon és arcon csókolta őt, amit Shahri viszonzott. “Ha a két ország együttműködik egymással és nem engedjük, hogy a felekezetek közötti – azaz síita-szunnita – viszály határozza meg a kapcsolatokat, akkor megteremthető a béke a muszlimok között.” – jelentette ki Rafsanjani. Az ajatollah 1989 és 1997 között Irán elnöke volt, most is elég magas pozíciót tölt be Roháni kormányában. 

A két politikus kifejezte reményét azzal kapcsolatban, hogy javulni fog a két ország viszonya, s sikerül megoldani a problémás kérdéseket is. Shahri meghívta Rafsanjanit Szaúd-Arábiába, valamint kijelentette, hogy Rijád szívesen fogadná Hasszán Roháni iráni elnököt is.  

Iránban pozitívan értékelték a találkozót. A reformpárti újságok sokat cikkeztek az esetről és például az Etemaad nevű lap címlapra rakta a találkozó során készített képet. Ezzel szemben a szaúdi média és közvélemény eléggé kritikusan állt hozzá az iráni-szaúdi találkozóhoz. A szaúdi síiták szerint Teherán ezzel a csókkal elárulta őket. A szunnita szaúdiak pedig ellenségnek és a legfőbb riválisnak tartják Iránt, s nincs szükség ilyen “meleg fogadtatásra” a diplomáciai személyek között. Leginkább azt nehezményezték, hogy Szíriában iráni fegyverekkel ölik meg Bassár el-Asszad ellen harcoló szaúdi állampolgárokat. Néhány szaúdi internetező például kicserélte a képen látható nagyköveteket halott szaúdiakra, vagy Rafsanjani személyes weboldalán raktak közzé sértő megjegyzéseket. 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez