Vegyifegyver-ellenőröket raboltak el Szíriában

Eddig sem volt könnyű a vegyifegyver-ellenőrök élete Szíriában, mivel a munkájuk során nem egyszer kerültek életveszélyes helyzetbe. Most pedig szélsőséges militáns csoportok raboltak el több ellenőrt, miközben ők ki akarták vizsgálni egy állítólagos klórtámadás helyszínét. 

Ma reggel a damaszkuszi külügyminisztérium közölte, hogy “terrorista csoportok” elrabolták a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) hat ellenőrét és öt sofőrjét Szíria központi részén, Hamá tartományban. 

A vegyifegyver-ellenőrök éppen a Szíriai Szabad Hadsereg kezén lévő Kafr Zaita nevű falu felé tartottak, ahol állítólag klórgázt vettek be. Nem sokkal a kormányerők kíséretének távozása után, Tayyiba Imam nevű faluban bombatámadást érte konvojukat. Három gépkocsi visszafordult a bázisra, de  ismeretlen fegyveresek feltartóztattak két járművet. 

Korábban a kormányerők és a fegyveres ellenzék is megállapodott abban, hogy ma szabad bejárást biztosítanak az OPCW ellenőreinek Kafr Zaitaba reggel nyolc és délután négy között. 

Ezen településen egy hónappal ezelőtt állítólag klórgázt vetettek be, ám azt hivatalosan nem tudni, hogy valójában melyik fél is hajtotta végre a vegyi támadást. Az ellenzéki Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) szerint a kormánycsapatok klórgázt vetettek be a településen végrehajtott egyik támadásuk során, amikor a repülőgépekről klórral megtöltött hordókat dobtak le az emberek közé.A szíriai állami televízió ugyanakkor azt jelentette, hogy az al-Kaidához köthető an-Nuszra Front alkalmazott mérges gázt egy fegyveres akció során, két személy halálát okozva, s több mint száz ember szenvedett sérüléseket.

Ez nem az első eset, hogy megtámadták a Szíriában tevékenykedő ellenőröket. Március 9-én a kormánycsapatok ellen harcoló militáns csoportok valamelyike lőtt ki öt rakétát Latakia kikötővárosra, ezek közül egy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet és az ENSZ közös ellenőrző missziójának tagjait elszállásoló hoteltől mindössze 500 méterre csapódott be. Ugyanakkor a vegyifegyver-rakományok nem voltak veszélyben, sértetlenül pakolták fel azokat a hajókra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez