Megelőzhető az új hidegháború?

Konferenciát rendezett december 2-án és 3-án a Stefánia Palotában a Biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központja (BHKK), “Megelőzni az új hidegháborút” címmel. A fő téma  Oroszország és a NATO viszonya volt, különös tekintettel az ukrán válságra, de szóba került a szövetség közel-keleti politikája és lehetséges jövője is.

A rendezvényen számos magyar és külföldi előadó, professzor, valamint prominens közéleti személyiség vett részt. Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a világ nem tart egy második hidegháború felé. Ami változik, az a NATO-t körülvevő világ, a kihívások, amelyekkel szembe kell néznie, különösen az ukrán válság és a közel-keleti helyzet. Szerinte éppen Vlagyimir Putyin orosz elnök tevékenysége mutatta meg, hogy a NATO-ra nagyon is szükség van, hiszen újfajta fenyegetés jelent meg.

Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára

A rendezvényen nagykövetekből sem volt hiány. Imants Viesturs Liegis, Lettország budapesti nagykövete arról beszélt, mennyire ironikus, hogy az ukrajnai események éppen akkor zajlanak, amikor a kelet- és közép-európai rendszerváltozás huszonötödik évfordulóját ünnepeljük.

Zaza Kandelaki Embassy of Georgia

Zaza Kandelaki, Grúzia budapesti nagykövete

Zaza Kandelaki, Grúzia budapesti nagykövete pedig inkább a 2008-as orosz-grúz háborúra és annak következményeire összpontosított. Érkeztek előadók lengyel, ukrán, litván és magyar egyetemekről, valamint kutatóközpontokból is.

Képek: Kovács Dániel

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez