Kínát érdekli a perui olaj

A kínai energetikai óriáscég, a PetroChina Co. mintegy 2600 millió dollárért vásárolna részesedést a brazil Petrobras perui érdekeltségeiben.

 

 

 

A kínaiak három lelőhely kitermelési jogát vásárolnák meg az andoki országban, melyeken összesen évi 800 000 tonna nyersolajat hoz jelenleg a felszínre a pénzügyi gondokkal bajlódó tulajdonos Petrobras.

Míg a brazil vállalt kénytelen mozgósítani tartalékait a tőzsdén szárnyaló PetroChina lassan de biztosan megveti lábát az Újvilág energiapiacán a Petroleo Brasileiro perui érdekeltségeinek megvásárlásával.

A PetroChinaCo és a Petrobras együttműködése korántsem új keletű. A brazil cég vezetősége még 2009-ben vette górcső alá egy nagyobb volumenű bioetanol-projekt beindítását, melynek végtermékét Kínába exportálta volna a Petrobras, így a szakértők szerint most nem meglepő, hogy a pénzügyi gondokkal küszködő latin-amerikai vállalat Kína felé nyit először.

A PetroChinaCo szóvivői szerint a perui kutak jelentős volumenű profitot hozhatnak a kínai cégnek, illetve hozzájárulnak a vállalat „tengerentúli befektetéseinek fenntartható növekedéséhez.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez