Egy békés, igazságos és fejlődő Mexikóért

A magyarországi  Mexikói nagykövetség misszióvezetője, ISABEL BÁRBARA TÉLLEZ ROSETE nagykövet asszony találkozott itteni újságírókkal a budapesti nagykövetségen, és ismertette kormányának a latin-amerikai ország biztonságát érintő legújabb intézkedéseit. 

Két hónappal ezelőtt Mexikó a szervezett bűnözés leggyávább és kegyetlenebb támadások egyikét szenvedte el. Az egész Nemzetet megindították az Igualában, Guerrero államban szeptember 26.-án és 27.-én történt embertelen barbár tettek.

Iguala tragédiájában elfogadhatatlan intézményrendszeri gyengeségek is közrejátszottak:

– Egy bűnszervezet, amely több város területeit ellenőrizte  Önkormányzati szervek, amelyek maguk is részei voltak a bűnszervezet struktúrájának  Helyi rendőrök, akik valójában bűnelkövetők voltak és más bűnözők utasítására cselekedtek.
A jelenlegi és korábbi kormányzatok intézkedései ellenére a fenti körülmények némelyike továbbra is léteznek az ország egyes területein. Az Igualában történtek világossá tették mind a társadalom, mind a kormány számára, hogy még sok a tennivaló.
A közbiztonság, a bűnüldözés és az igazságszolgáltatás intézményi kapacitásának megerősítése céljából, Enrique Peña Nieto mexikói elnök ma tíz intézkedést jelentett be a békéért, az egységért és az igazságért.
Ugyanakkor, elismerve hogy az igazság nem ér véget a törvénykezésnél, egy integrált tervet mutatott be a szegénység és az egyenlőtlenség csökkentésére, amelyektől az ország déli államai szenvednek.

10 INTÉZKEDÉS A BIZTONSÁG, AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS ÉS A JOGÁLLAM MEGERŐSÍTÉSÉRE

1, Törvényt a szervezett bűnözés önkormányzati szervekbe való beépülésének megakadályozása céljából

  Alkotmányreform indítványozása, amely felhatalmazza a Kongresszust, hogy törvényt hozzon ebben a témában.

– Egy mechanizmust létrehozása, amellyel a szövetségi kormányzás átvehesse az ellenőrzést a városi szolgáltatások felett, vagy ha arról van szó, feloszlathasson egy önkormányzatot, olyan elegendő bizonyítékok esetében, amely a helyi hatóság és a szervezett bűnözés kapcsolatát jelzik.
2, A bűnügyi területen létező hatáskörök újradefiniálása

– December 1-jén alkotmányreform indítványozása a témában

– Minden hatóság hatáskörének újbóli meghatározása a bűnüldözés terén, a különböző kormányzati
szervek intézményi erősségeit figyelembe véve.
3, Az Egyetlen Szövetségi Rendőrség kötelező létrehozása

– Mennyiségi és minőségi változás, amely egy új rendőrségi modell létrejöttét jelenti

– 1800 gyenge önkormányzati szintű rendőrség 32 szilárd, megbízható, professzionális és hatékony
szövetségi szintű biztonsági testületté alakul át

– Egységesítésre kerül a különböző szakmai fejlődést biztosító képzések, eljárások, felszerelések és használt kommunikációs és információs technológiák.

– Az Állam rendőri életmodellt és jó fizetést nyújt azért, hogy megbízható és őszinte rendőrökre számíthasson.

– A kezdeményezés szankciókat is kilátásba helyez azon szövetségi kormányzóinak és polgármestereknek, akik nem hajtják végre a modellt.

 – Guerrero, Jalisco, Michoacán és Tamaulipas azok a szövetségi államok, ahol először végrehajtják ezt a modellt.
4, Egyetlen, országos szintű segélyhívó telefonszám létrehozása

– A Szövetségi Telekommunikációs Intézettel egyeztetve, létrejön egy egyetlen segélyhívó telefonszám, amelyen, sürgősség esetén azonnali válasz várható. – A szám lehetővé teszi az információ gyűjtést és elemzést, a bűnüldözés hatékonyságának javítása érdekében.
5, Egy Egyetlen Személyazonosító Szám

– Minden állampolgárnak lesz egy személyazonosító száma, amellyel könnyebben hozzáférhet a kormányzati szolgáltatásokhoz és ügyintézéshez, továbbá a banki és pénzügyi szolgáltatásokhoz is.

– A szám, a Nemzeti Választási Intézet, A Mexikói Társadalombiztosítási Intézet és a Népi Társadalombiztosítás adatbázisaira fog alapulni.
6, Speciális műveletek a rendért és biztonságért

– További szövetségi erők kivezénylése Guerrero és Michoacán államokba és további támogatás nyújtása Jalisco és Tamaulipas államok önkormányzatainak, ahol szükséges.

7, Emberi jog az igazságszolgáltatáshoz

– A büntetőperes eljárásokra vonatkozó intézkedések életbe lépnek a kitűzött határidőn belül. – Reformok széles körének előmozdítása a mindennapi igazságszolgáltatás javításáért, amely az
állampolgárok hétköznapjait érinti.

– A Gazdasági Kutató és Tanító Központ (CIDE), jogászokkal, akadémikusokkal és a civil
társadalomnak közös konzultációs fórumokat szervez. Az ott megfogalmazott ajánlások publikusak lesznek, és átadásra kerülnek Enrique Peña Nieto elnöknek, legfeljebb 90 napon belül. Ezen ajánlások alapján, az elnök lépéseket tesz valósít meg és indítványokat nyújt be a mindennapi igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés elősegítésére.
8, Az emberi jogok védelmére szolgáló eszközök megerősítése

– A Kongresszus felhatalmazása, hogy általános törvényeket hozhasson a kínzás és a kényszerített eltűnés témáiban.

– Az eljárások és protokollok megerősítésre kerülnek, hogy a kínzás, kényszerített eltűnés, és igazságszolgáltatáson kívüli kivégzés esetén a nyomozások időben történjenek, kimerítőek legyen és pártatlanok.

– További jelzőszámok létrehozása az emberi jogok tekintetében, a Nemzeti Emberi Jogi Tanács és a civil társadalom szervezeteivel közösen koordinálva.

– Egy Eltűnt Személyek Országos Keresőrendszerének, továbbá egy Országos Genetikai Információs Rendszer létrehozása.

– Az áldozatokról szóló általános törvény rendeletének kihirdetése, a Segítség, Támogatás és Integrált Kárenyhítési Alap illetve Országos Áldozati Adatbázis működővé tétele.

– Az Alkotmányos Reform Végrehatásban segítő Konzultatív Tanács az emberi jogi területtel való összekötése
9, Korrupció leküzdése

– A Kongresszusban már vita alatt álló, a korrupció leküzdéséről szóló törvények és reformok mihamarabbi elfogadásának sürgetése  Az Országos Korrupcióellenes Rendszer, amelyről több politikai erő is tárgyal, tá

mogatása. Ez a rendszer magába foglalja a következőket: – sémákat a hatóságok polgári felügyeletére – A Legfelsőbb Szövetségi Számvevőszék, a kormányzati kiadásokat azok végrehajtása közben
ellenőrizze, ne csak utána – Egy elfogulatlan ítélőszék létrehozását, amely adminisztratív szankciókat tud kiadni, továbbá
egy Korrupcióellenes Ügyész poszt létrehozása, akit a Szenátus nevez ki, a korrupciós esetek
bűnügyi eljárás alá vonásának céljával – Jól működő mechanizmusokat, amivel a polgárok fel tudják jelenteni a korrupciós eseteket, és
elérni, hogy azok szankcionálva legyenek – Továbbá, az elnök javasolja, hogy példát statuáló szankciókat vessenek ki olyan cégekre,
amelyek korrupcióval operálnak, vagy ebben valamilyen hatóságot is belevonnak. – Az Átláthatóságra vonatkozó Alkotmányreform végreható törvényének támogatása

 A Középítkezések és az ezekkel kapcsolatos szolgáltatásokról szóló törvény megreformálása

– Ha ez a kezdeményezés eljut a képviselőházi megvitatásra, biztosítani fogja, hogy a középítkezésekre szánt források nagyobb hatékonysággal, átláthatósággal és őszinteséggel kerüljenek kezelésre. – Ez a reform több, a beszerzéssel, a szerződéskötéssel és a projektek követhetőségével kapcsolatos intézkedést javasol, mind az átláthatóság növelésére.
10. Nyitott Kormány az átláthatóság, elszámoltathatóság, állampolgári részvétel és innováció motorja

A Közszolgálati Minisztérium kifejleszt egy portált, amely információval szolgál minden szövetségi államapparátust érintő szerv által kötött szerződés részleteiről, illetve azon cégekről, amelyek szolgáltatást nyújtanak a szövetségi államapparátusnak.

Az Ország Déli Felének Fejlesztési Terve

Mexikó déli részének azonnali, átfogó, integrált fejlesztési stratégiára van szüksége, Guerrero, Oaxaca, Chiapas államok az ország többi részéhez viszonyított egyenlőtlenségének csökkentésére, amely lehetővé teszi a formális, jól fizetett munkahelyek létrehozását.

Egy külön szabályozási keret által, amely gazdasági ösztönzőket is kínál a befektetések vonzása és a minőségi munkahelyek létrehozása érdekében, három Speciális Gazdasági Övezet létrehozását javasolta az elnök.

Óceánközi Gazdasági Folyosó a Tehuantepeci-földszorosban Chiapas Kikötő Lázaro Cardenas Kikötő. amelybe a Michoacán és Guerrero állam kikötővel szomszédos
városai értendőek.

Felismerve, hogy a vidék a munkahelyek elsődleges forrása az ország déli területeink, kihirdetésre kerül egy rendeletet, amely megkülönböztetett adóügyi elbánást biztosít Chiapas, Guerrero és Oxaca termelőinek. Hasonlóképpen, támogatni kell az agrárszektorban cégek létrehozását és megerősítését.

A fiatalok képzésének előmozdítása, a Vidéki Tanítóképző Főiskolák támogatásán, egy az Országos Tudományos és Technológiai Tanács speciális ösztöndíjprogramján, amely a tudományos kutatást ösztönözné, keresztül.

2015 februárjában előterjesztésre kerül egy indítvány, amely a szükséges jogi kereteket megteremti a Speciális Gazdasági Zónák előmozdítására. Mindaddig az alábbi, azonnal lépések valósulnak meg:

 Első Ideiglenes Munkaterv, amely több mint 300 ezer családot fog közvetlenül pozitívan érinteni. – 2 milliárd mexikói peso, hitel formájában, a kis és középvállalkozásoknak a Fejlesztési Bank
garanciájával – 4 milliárd mexikói peso hitel formájában vidékfejlesztésre – Program a kávéültetvények újranépesítésére és újraélesztésére – Azonnali útkövezési program, 1,5 milliárd mexikói peso beruházással, 6 hónapon belül – Rendelet Acapulco szövetségi állam adózási segítsége, az állam gazdaságának újraélesztésére.

A Civil Társadalom részvétele

– A civil társadalom tagjainak bevonása, a bejelentett intézkedések sikeressége érdekében. – Támogatás az ún. Polgári Megfigyelők létrehozására, amelyek felügyelik és értékelik az intézkedések végrehajtását. – A belügyi és a Társadalomfejlesztési Minisztérium kibővíti a civil társadalom szervezetei számára a
részvétel lehetősséget.
A lakosság jövedelmi helyzetének javulása

Hogy a lakosság jövedelmi szintjének növeléséről folytatott komoly és felelős vitát előmozdítsa, a mexikói elnök bejelentette, hogy a jövő héten beterjeszt egy indítványt a kongresszusnak a minimálbér bizonyos gazdasági tarifáktól és áraktól való függetlenítésére.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez