Nem mennek magasrangú nyugati vendégek az új egyiptomi elnök beiktatására

Diplomáciai jelzésként értékeli a Reuters hírügynökség, hogy Kairó legfontosabb nyugati szövetségesei a vártnál alacsonyabb rangú képviselőket készülnek küldeni Abdel Fattah el-Sziszi vasárnapi elnöki beiktatására. Azt a kormányt ugyanis, amely Mohamed Morszi megdöntése után állított fel Sziszi, az emberi jogok megsértésével vádolják, az iszlámista mozgalom mellett a szekuláris aktivisták esetében is. Közben a leköszönő átmeneti elnök bejelentette: a parlamentben legalább a képviselői helyek 12 százalékát kapják a nők, és négy százalékát az egyiptomiak körülbelül tizedét kitevő kopt keresztények.

Az Egyesült Államokat John Kerry külügyminiszter főtanácsadója, Thomas Shannon képviseli az eskütételen, kormánytagot nem küldenek – tudta meg a francia AFP. A helyettes külügyi szóvivő szerint Washington azzal a várakozással tekint Sziszi elnöksége elé, hogy fejlődni fog a két ország stratégiai partnersége, csakúgy, mint a sok közös érdekeltség. De azt is hozzátette, hogy “még nem elégedettek azzal a haladással, amelyet a demokrácia visszaállításának terén ért el Egyiptom”.

Közben egy európai diplomáciai forrás azt közölte a Reuters-szel, hogy az európai államokat a nagyköveteik képviselik majd az eseményen. Ez közös döntés volt, és arra mutat rá, hogy aggályosnak tartják a politikai átalakulást – tette hozzá. Tegnap az Európai Unió nyilatkozatot adott ki arról, hogy a politikai ellenfelek, az újságírók és az aktivisták folytatódó bebörtönzése aggasztja. Ugyanakkor semmilyen határozott nyomást nem próbáltak gyakorolni Kairóra annak érdekében, hogy hagyjon fel ezzel – emlékeztet a hírügynökség.

Az iszlámista elnök, Mohamed Morszi tavalyi elmozdítása feszültté tette a kapcsolatokat a közeli Törökországgal és Katarral. Ankara az ideiglenes ügyvivőt küldi az elnöki beiktatásra. Azt nem tudni, hogy az iráni elnök, Hasszán Rohani ott lesz-e. Meghívást már kapott, de hivatalosan még nem válaszolt rá.

Mindeközben az átmeneti államfő, Adly Manszur törvényt hozott arról (a parlament feloszlatása óta ez az ő joga volt), hogy a következő törvényhozásban minimum 12 százalék lesz a nők, és 4 százalék a kisebbségi kopt keresztények aránya. A törvényhozási választás lesz annak a demokráciához vezető menetrendnek az utolsó állomása, amelyet még Morszi megdöntése után mutatott be Sziszi. A következő parlamentnek 567 tagja lesz, ebből 540-et választanak, a maradék 27-et pedig az államfő nevezi majd ki. 24 képviselői helyet biztosítanak a koptoknak, és 70-et a nőknek, az alkotmány szerint – jelentette be az elnöki hivatal. Azt még nem tudni, hogy a választások mikor lesznek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez