Megvertek és megerőszakoltak egy nőt az ünneplő tömegben a Tahrir téren

Hiába tették büntethetővé a múlt héten a nők szexuális zaklatását és a nemi erőszakot Egyitomban, ezen a téren egyelőre semmi sem változott. Az éjjel az új elnök beiktatását ünneplő tömegben levetkőztettek, megvertek és szexuálisan bántalmaztak egy nőt Kairó emblematikus terén, a Tahriron. Egy újságírónő szerint nem is ő volt az egyetlen, akit akkor és ott megtámadtak.

Tegnap este több ezer ember ünnepelte Egyiptom hetedik elnökének, Abdel Fattah el-Sziszinek a beiktatását a Tahrir téren. Miközben sok tévécsatorna vidám embereket mutatott egyiptomi zászlókkal, egy ember a térről telefonján olyan videót rakott ki a YouTube-ra, amelyik az ország sokkal sötétebb valóságát dokumentálta – írja az Egyptian Streets.

Az eredeti képsor, amelyet közben eltávolítottak a videómegosztó portálról, egy meztelen sebesült nőt mutat, aki megpróbál elmenekülni egy nagy csapat férfi elől, akik szexuálisan bántalmazták a tér közepén.

{youtube}3Iod6ULfOZg{/youtube}

A szexuális támadást azonban újraposztolta egy férfi, és azóta már rengetegen látták. Egy másik, szintén sokak által megnézett videón a Tahrir tévécsatorna tudósítóját mutatják élőben a térről. Ő is arról számol be, hogy sok nőt zaklatnak a tömegben. Mielőtt befejezné a tudósítását, a műsorvezető a szavába vág, és kijelenti: “egyszerűen csak boldogok.”

A belügyminisztérium nyilatkozatot tett közzé, abban azt állította: hét, 15 és 49 év közötti férfit őrizetbe vettek, amiért “szexuálisan bántalmaztak több nőt és megsebesítettek egy rendőrtisztet.”

Egyiptomban egyik utolsó intézkedésével a most leköszönt átmeneti elnök törvényt hozott a járványszerűen terjedő szexuális erőszak megállítására. A közelmúltban sok televíziós vitaműsor foglalkozott a témával, és nemegyszer az erőszakot elszenvedett nőket vádoltak meg azzal, hogy “kihívó” ruházatukkal ők tehetnek arról, ami velük történt. Az Egypt Today csatornán a műsorvezető Tamer Amin egyenesen kijelentette: nem személyes szabadság kérdése az, hogy ki mit ölt magára, és azzal vádolta meg a nőket, hogy nem tanulni mennek az egyetemekre, hanem azért, hogy magukra vonják a férfihallgatók figyelmét. A biztonságiakat pedig azért fedte meg, hogy beengedik a “provokatív ruhát” viselő diáklányokat.

A szexuális zaklatás és erőszak problémáját az egyre nagyobb számban kikerülő felvételeknek köszönhetően egyre kevésbé lehet a szőnyeg alá söpörni – állapítja meg az egyiptomi hírportál. Az azonban a jövő zenéje, hogy az új törvényeknek köszönhetően tényleg biztonságosabbak lesznek-e a nők számára az egyiptomi utcák.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez