Tombol a Káosz Irakban: Az Iraki és Levantei Iszlám Állam ámokfutása

Moszul elestének és az észak-iraki Ninive tartomány elfoglalásának híre nemcsak a Közel-Keletet rengette meg, hanem az egész világot is. Az eset rávilágított arra, hogy a hírhedt Iraki és Levantei Iszlám Állam nevű terrorszervezet korántsem lebecsülendő ellenfél és komoly veszélyt jelent az egész régió biztonságára nézve. Hatalmas menekült hullám; külföldi személyek elrablása; vádaskodások a politikai életben; kíméletlen harcok és a totális anarchia jellemzi most az iraki mindennapokat.

Az egész világot sokkolta, amikor tegnap az ISIL (Iraki és Levantei Iszlám Állam) kitűzte a fekete sávos lobogóját Moszul kormányzati épületére. Az iraki hadsereg és rendőrség elmenekült a városból, ugyanakkor néhány egység még a mai napig is folytatja a harcokat szerte a tartományban. Ám a szellem kiszabadult a palackból: az eset rávilágított Irak gyengeségére és a militáns terrorista csoportok megerősödésére, amely már az egész régió biztonságát veszélyezteti. 


Emberrablások és menekültek

Az ISIL csapatok ma lerohanták a török konzulátus épületét és 48 embert foglyul ejtettek, köztük három gyereket. Azonban a teljes diplomáciai személyzet, köztük a török konzul is, fogságba esett. Őt “kihallgatták” és “biztonságos helyre szállították”, vagyis a militánsok moszuli főhadiszállására. Recep Tayyip Erdogan török kormányfő válságtanácskozást tart szerdán az ügyben Besir Atalay miniszterelnök-helyettessel és Hakan Fidannal, a hírszerzés főnökével.

Folyamatosan menekülnek az emberek Moszulból és a Ninivéből.  Egy ENSZ jelentés szerint több mint 500 ezer civil menekült már el az észak-iraki Moszulban és térségében zajló harcok elől. A közlemény szerint “nagyszámú áldozat van a civilek között”, és “a város négy kórházból álló egészségügyi központja megközelíthetetlen, mivel a harcok övezetében van, s mecseteket alakítottak át klinikákká a sebesültek kezelésére”.

A városban megtiltották az autóhasználatot, így a lakosok gyalog menekülnek, Moszul körzetében hiány van ivóvízből, és az élelmiszer-tartalékok sem elegendők.A civilek három irányban menekülnek: a városon belül a Tigris folyó nyugati partjáról a keletire, Ninive tartomány más térségeibe és az iraki Kurdisztánba, bár az utóbbiba csak úgy mehetnek, ha vannak ott családtagjaik vagy “pártfogójuk”. 

439898e8-fbee-4bbb-b614-aafc5a891968-460x276

Az ISIL hadműveletei 

Az ISIL meglepő módon nem ásta be magát, hanem látva az iraki haderő összeomlását és érzékelve a kormány tehetetlenségét, folytatta a hadműveleteket. Szerda délelőtt az iszlamista harcosok elfoglalták Baidzsi városát és környékét. Itt működik Irak legnagyobb olajfinomítója, amely naponta 300 ezer hordónyi olajt dolgoz fel. Páncélozott járműveken hatoltak be a városba, ahol felgyújtották a bíróság és a rendőrség épületét. A Baidzsi külvárosában található olajfinomítót őrző mintegy kétszázötven férfi szabadon elhagyhatta a területet. Egyelőre még kérdéses, hogy miként hat ez majd az olaj jelenlegi árára, mivel a szakértők szerint a harcok elhúzódása akár komoly olajárrobbanással is járhatnak a világpiacon.

baiji

Az ISIL csapatok ezenkívül elfoglalták még a szomszédos Szíriával közös határvonal három átkelőjének egyikét. Az el-Jaarúbíja átkelő köti össze Ninive tartományt a Szíria észak-keleti részén fekvő el-Haszaka régióval, ahol az al-Kaida terrorhálózatból kivált radikálisok ugyancsak jelen vannak. A legújabb hírek szerint Moszultól délkeletre, Rasadban is súlyos harcok törtek ki az iraki haderő és az ISIL fegyveresei között. Kirku városában pedig az iraki haderő egységének sikerült feltartóztatnia a militánsok egy előőrsét. 

nytm-061014-isis-videoSixteenByNine1050

Politikai csörték

Az iraki vezetés szinte megbénult, a politikusok egymást vádolják a kialakult helyzetért. Núri al-Maliki miniszterelnök már tegnap kérte a szükségállapot bevezetését, de ez egyelőre nem történt meg. Az Irak északi részén található Ninive tartomány kormányzója, Atíl Nudzseifi szerdán pedig a kormányt teszi felelős azért, hogy előző nap a tartomány egésze terrorcsoportok kezére került: “Sajnos azt kell mondjam, hogy Bagdad és elsősorban a miniszterelnök úr a saját tisztjeik értesüléseire hallgattak” Nudzseifi hangsúlyozta, hogy a közbiztonság helyreállítása és a lakosság védelme “a terrorral szemben” csakis Ninive tartomány helyi fegyveres csoportjainak segítségével lehetséges.

iraq-jihadis-loot-429m-advance-into-baiji

Bagdad számára az egyik lehetséges megoldást a kurdok jelentik, akikkel az síita vezetés megpróbál szoros együttműködést kialakítani. Hosjar Zebari iraki külügyminiszter elmondta: az iraki biztonsági erők és a kurd harcosok együttesen lépnek majd fel a felkelők ellen. A politikus szavai szerint az “Irakot ért súlyos, halálos fenyegetésre” hamarosan megadják majd a választ. “Nem szabad hagyni, hogy ott maradjanak, és hosszú időre beássák magukat. Ezért tényleg gyors választ kell adni arra, ami történt” – jelentette ki.

mosul-iraq

A világot valósággal sokkolta a hír.A nyolc évig tartó háború után Irakot 2011-ben elhagyó Egyesült Államok „nagyon súlyosnak” nevezte a helyzetet, és a külügyminisztérium szóvivője azt mondta, mindent megtesznek azért, hogy visszaverjék a támadást. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szintén aggodalmának adott hangot.  Az Európai Unió és az Arab Liga képviselői is válságtanácskozást tartottak Athénban, ahol közös közleményt adtak ki arról, hogy teljes mértékben támogatják az iraki kormány erőfeszítéseit és minden segítséget megadnak Bagdadnak a militánsok ellen vívott harcokban.

Komment nélkül:

{youtube}HmgULrIhrvQ{/youtube}

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez