A forrpont felét is eléri a hőmérséklet a héten

Ez a prognózis Irak egyes részeire szól, de a Közel-Kelet többi táján is 46 fokot fognak majd mérni.

Ha valaki azt hinné, hogy a legdurvább hőhullámok már mögöttünk vannak, akkor téved. A Közel-Keletet illetően mindenképpen. Csütörtökön még ottani mércével is egészen hihetetlen forróság lepi majd el a térséget – mondják a meteorológusok. Olyan meleg lesz, amilyent mostanában nem nagyon éltek meg arrafelé.

Irakban például a hét közepén a víz forráspontjának a feléig, 50 fokig emelkedik majd hőmérséklet, míg Jordániában, Szaúd-Arábiában, az Egyesült Arab Emírségekben 45 fokra kell felkészülni, egészen csütörtöktől vasárnapig. De nem jobb a helyzet Iránban sem. Bandar Mahshahr kikötővárosban, a Perzsa-öböl partján 46 fok volt a héten, 90 százalékos páratartalommal. Ezt a szakemberek szerint 76-nak lehet érezni.

Irakban és Libanonban már a múlt héten szabadságra küldték az embereket 4 napra, hogy alkalmazkodni tudjanak a szélsőséges helyzethez.

Az idei nyár minden valószínűség szerint az egyik legforróbbként vonul majd be a történelembe szinte az egész Földön. Májusban és júliusban az öt hétig tartó hőhullám 750 embert ölt meg Indiában, Pakisztán egyik déli tartományában pedig júniusban 1200-ra nőtt a halálos áldozatok száma, amikor ott huzamosabban 45 fokot mértek.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez