Sikerült stabilizálni a fukusimai erőművet

Japán, Fukusima – A négy megrongálódott reaktor a „hideg leállítás állapotában” van, vagyis a bennük zajló folyamatok kontrollálhatók.

 

 

A japán hatóságok már korábban közölték: legfontosabb közvetlen céljuk a hideg leállítás stádiumába juttatni a fukusimai erőmű négy súlyosan megrongálódott reaktorát. Ez azt jelenti, hogy a hűtő folyadék forráspont alatt marad, vagyis nem áll fönn az újra hevülés veszélye. A kormány ez év végére ígérte a hideg leállítás megvalósítását. A miniszterelnök most az ígéret megvalósításáról számolt be, hozzátéve persze, hogy az erőművek teljes és biztonságos felszámolása évtizedekbe telhet.

 

Az erőmű körül létesített 20 kilométer sugarú veszélyzóna egyelőre még fennmarad. Innen 80 ezer embert kellett kitelepíteni, a kártérítések kifizetése akadozik. Nemrég sugárszennyezett víz szökött ki az egyik elvben biztonságosan zárt tározóból. Időnként még most sugárszennyeződést mutatnak ki a környéken az élelmiszerekben a rutin ellenőrzések. A miniszterelnök azt mondta, hogy mostantól már olyan alacsony szinten tudják majd tartani a sugárzást, amely még előre nem látható események hatására sem jelent majd veszélyt. A helyreállítási- és a sugármentesítési tevékenységet az erőművet üzemeltető magáncég végzi. De a Tokyo Electric Power Company ( Tepco ) súlyos anyagi gondokkal küzd, az állami támogatás ellenére is. Nemrég hírek röppentek föl a cég teljes államosításáról, de ezeket az információkat a hatóságok cáfolták, mondván „a Tepco egyelőre talpon tud maradni”. (BBC)

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez