Táncolva térnek vissza az örmények a szíriai Kaszabba

Zászlókat lengetve és tácolva térnek haza a szíriai örmény keresztény falu, Kaszab lakói a török határnál fekvő otthonaikba – jelentette a Reuters hírügynökség a helyszínről. Tudják, ez volt az a falu, amelynek a sorsáért a világ aggódott, amikor három hónappal ezelőtt elfoglalták a főként  iszlamista lázadók. És amelyért Kim Kardashian is szót emelt, nem éppen szerencsés módon.

A szíriai hadsereg vasárnap foglalta vissza a lázadóktól Kaszabot. Ez a hírügynökség szerint egyszerre stratégiai és jelképes csapás az ellenzékre, amelyet az utóbbi hónapokban igencsak megtépáztak a belső harcok és Asszad erőinek térnyerése. A damaszkuszi állami televízió jelentése szerint a “biztonság és a stabilitás” helyreállt, miután a területet megtisztították a “terroristáktól”. Ezt a kifejezést használja a rezsim mindenkire, aki Asszad elnök hatalma ellen harcol.

A szíriai hadsereg egyik csapatparancsnoka azt mondta a Reuters-nek, hogy a térség, beleértve a határátkelő helyeket is, a kormányerők teljes ellenőrzése alá került, miután támadást intéztek a felkelők fegyverraktárai és utánpótlási vonalai ellen, és a katonáknak sikerült megvetniük a lábukat a falu fölötti területen. “A terrorista csoportoknak két választásuk maradt: vagy Törökországba menekülnek, vagy meghalnak a hadsereg csapásai alatt” – mondta újságíróknak azon a látogatáson, amelyet a kormány szervezett Kaszabba.

A Reuters tudósítója emberek tucatjait látta hazatérni, néhányan táncra perdültek a főtéren, szíriai zászlókat lengettek és szemre vételezték az épületekben, köztük a templomokban keletkezett károkat. “Hallottuk, hogy a kormány felszabadította a falut, ezért jöttünk vissza” – mondja egyikük, Sausa Nadra, aki Latakiába menekült, amikor a lázadók közeledtek. “Károk vannak, pusztulás, de boldogok vagyunk, hogy ilyen rövid idő után visszatérhetünk. Más vidékek lakói nem ilyen szerencsések.”

A házak falait kézzel felírt jelszavak borítják, de nem egészen világos, ki festette őket – írja a tudósító. “Iszlám államot akarunk. Isten a leghatalmasabb” – így hangzik az egyik. A lázadók között, akik három hónapja elfoglalták Kaszabot, sok volt a keményvonalas iszlamista, az al Kaidához tartozó Nuszra Front tagja.

Amellett, hogy a török határnál van, Kaszab azért is fontos volt a felkelőknek, mert Asszad kisebbségi, siita eredetű alavita szektájának Földközi tenger menti hátországában fekszik. Lama Deeb, egy másik kaszabi hálálkodik a kormányerőknek, hogy visszafoglalták a falut. Miközben beszél. katonák és a biztonsági erők fegyveresei állnak a közelében. “Köszönjük Istennek, Isten óvja a hadsereget és mindenkit, aki fegyvert fog az ország védelmében.”

Több mint 160 ezer ember esett áldozatául máig a szíriai konfliktusnak, amely három évvel ezelőtt békés tüntetésként kezdődött, de polgárháborúba torkollott, miután a kormány kezet emelt a tüntetőkre. A háború erősen felekezeti jelleget öltött, a túlnyomórészt szunnita felkelők az ugyancsak szunnita öbölmenti arab államok támogatásával harcolnak a siita Irán támogatását élvező Asszad megdöntéséért – emlékeztet a Reuters.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez