Okostelefonnal az emberrablók ellen

Izraelben három tizenéves múlt heti eltűnése, feltételezett elrablása gyorsította fel egy új okostelefon alkalmazás bevezetését. Egy mozdulattal SOS-üzenetet küldhet az önkéntes izraeli mentőszolgálatnak, a Hatzalah-nak és a rendőrségnek bárki, akit idegenek akarnak elhurcolni. Az applikáció azt is lehetővé teszi, hogy a családot és a barátokat is értesítsük.

Izraelben a rendőrség szerint tavaly több tucatnyi emberrablási kísérlet volt. Hogy gyorsan jöhessen a segítség ilyen esetekben, új alkalmazást indított útjára a nap 24 órájában működő önkéntes mentőszolgálat, a Hatzalah. Amely most próbálja annyira kiépíteni a hálózatát, hogy emberei 2 percen belül bárhova eljuthassanak.

Az SOS Israel applikáció használói egy mozdulattal elküldhetik pillanatnyi tartózkodási helyük GPS koordinátáit a szervezet dicspécser-központjába és a rendőrségre. Az alkalmazás tájékoztatja a rokonokat és a barátokat is a vészhelyzetről: ehhez regisztrálásnál meg kell adni egy kontaktlistát azoknak az elérhetőségével, akikhez szeretnénk eljuttatni az információt – írja az ynet.news. Az applikáció segíthetett volna a három eltűnt fiatalemberen is: az ő esetükben ugyanis a JTA portál szerint a rendőrség 7 órát várt a fiúk segélyhívása után a kereséssel. Azt hitték, telefonos beugratásról van szó.

Ami pedig az egy hete eltűnt három, ortodox vallási iskolai diákot illeti, róluk még mindig nem tudni semmit. Netanjahu miniszterelnök szerint a Hamasz rabolta el őket, amikor a jesivából hazafelé tartottak Ciszjordániában, Hebron mellett, zsidó telepek közelében. A Hamasz tagad, a Palesztin Hatóság segítséget ígért a felkutatásukhoz, az izraeli védelmi erők pedig mindent tűvé tesznek értük: nem egy helyen házról házra kutatják át az utcákat. A szülők szerdán sok ezer emberrel együtt imádkoztak értük Jeruzsálemben a Siratófalnál, majd Simon Peresz elnökkel találkoztak. Aki arról beszélt, hogy az eset egyesítette Izraelt, a biztonsági erők éjt nappallá téve kutatnak Hebron utcáin, egy kő sem marad, amit ne fordítanának fel, hogy megtalálják a fiúkat.

Az embervadászat, a letartóztatások és a házkutatások miatt rendkívül feszült a helyzet Ciszjordániában, több helyen is voltak összecsapások. A palesztinok köveket dobáltak a katonákra, akik erre éles lőszerrel válaszoltak, egy fiatalembert a hírek szerint lelőttek. A Reuters hírügynökség arról adott hírt, hogy újabb áldozat is van: egy 15 éves fiú, akit egy Hebron közeli faluban ma hajnalban mellbe lőttek. Összesen 280 palesztint vettek őrizetbe az elmúlt egy hétben, köztük Hamasz-vezetőket. 

Peresz elnök azt ígérte az eltűnt tizenévesek szüleinek: az esetet szóba hozza a jövő héten Washingtonban is, ahol Obama elnökkel és kongresszusi vezetőkkel találkozik. “A világ vezetőinek tisztán és világosan hallatniuk kell a hangjukat, erőteljesen el kell ítélniük a terrort. Ami globális probléma, nem csak izraeli – mozgósítanunk kell a világot” – mondta. Ehhez csatlakozott az egyik eltűnt fiatalember édesapja is, aki arról beszélt, hogy az egész világtól akciót várnak a gyerekeik kiszabadítására.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez