Újabb tűzszünet Gázában:Csökken a Hamász palesztin támogatottsága

Izrael elfogadta az ENSZ ajánlatát és négy órára felfüggesztette a Gázai övezet bombázását. Hamász ismét elutasította azt, pedig nagyon is szüksége lenne egy kis tűzszünetre: legalább így visszanyerne valamit a csökkenő népszerűségéből.

Izrael elfogadta Robert Serry, az ENSZ közel-keleti küldöttjének az újabb tűzszüneti javaslatát. Ugyanakkor az izraeli vezetés leszögezte: azokra a területekre nem érvényes ez, ahol a Gázai övezet határa alatt izraeli területre vezető palesztin alagutak feltárása és felszámolása folyik. Ezenfelül az izraeli hadsereg “választ ad” minden rakéta és aknavető támadásra.

Szami Abu Zuhri, a Hamász szóvivője kijelentette, hogy a radikális palesztin szervezetet ez egyáltalán nem befolyásolja, az Izrael által elfogadott fegyvernyugvásnak nincs jelentősége, mert nem tartalmazza a Gázai övezet határvidékét. “Vagy egész Gázában hallgatnak a fegyverek, vagy pedig sehol.” – nyilatkozta. 

Korábban a Hamász ismét elutasított egy tűzszünetet: Mahammad Deif, a Hamasz katonai parancsnoka reggel közölte: szó sem lehet tűzszünetről, amíg nem oldják fel az Egyiptom által támogatott, 2007 óta tartó izraeli blokádot Gáza ellen. Úgy fogalmazott, hogy katonái készek a halálra.

A Hamásznak folyamatosan csökken a népszerűsége és a támogatottsága a palesztinok körében. A helyiek a magas civil áldozatok –  1200 fölött – miatt már nemcsak Izraelt, hanem a radikális iszlamista szervezetet is kritizálják. Az utóbbi napokban – a palesztin médiaforrások szerint – harminc embert végeztek ki az övezetben bírósági eljárás nélkül, mert Izraellel való együttműködéssel vádolták őket. Ezenfelül egy vitatott tüntetésre is sor került, amely során a Hamász tagjai a tüntetőkbe lőttek, a helyi palesztin források szerint öten vesztették életüket és több tucatnyian megsérültek. 

Ezzel párhuzamosan, legalábbis az izraeli média szerint, növekszik az izraeli katonai akciók támogatottsága. A 10-es tévécsatorna által készített közvélemény-kutatás szerint a lakosság mintegy 86 százaléka nemcsak támogatja a Hamász elleni hadműveletet, de folytatni is akarja azokat, s nem kíván tűzszünetet a jelenlegi helyzetben. Mindössze hét százalék ellenzi a gázai hadviselést, a többiek bizonytalanok a kérdés megítélésében.

Ez élesen szemben áll az utóbbi három izraeli katonai hadjárattal, a második libanoni háborúval, a gázai „Öntött Ólom” és a „Felhőoszlop” hadművelettel, amikor a közvélemény egyre nagyobb része a harcok beszüntetését követelte a sebesültek és a halottak számának növekedésével.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez