Ausztrália elveszi az állampolgárságot azoktól, akik a terrorcsoportok oldalán harcolnak

Azt szinte mindenki tudja, hogy az amerikai és az európai állampolgárságú dzsihadisták ezrei harcolnak a különböző iraki és szíriai terrorista csoportok oldalán. Azonban azt már kevesen tudják, hogy bizony még a távoli Ausztráliából is tucatjával érkeztek a harcosok. Canberra számára is potenciális fenyegetést jelentenek ezek az elemek, ezért igyekeznek megakadályozni visszatérésüket a szigetországba. 

“Nem engedhetjük meg, hogy visszatérjenek az országunkban a jól kiképzett gyilkosok, akik utálnak minket, az életvitelünket, és képesek bajt okozni nekünk.” – jelentette ki az ausztrál miniszterelnök, aki azzal fenyegette meg az ausztráliai dzsihadistákat, hogy megfosztja őket az állampolgárságuktól, hogyha továbbra is ottmaradnak a régióban. Nem ez volt az egyetlen fenyegetés az ausztráliai kormány részéről.

“Aggódunk amiatt, hogy a velük (ISIL) tevékenykedő ausztrálok radikalizálódnak, jártasak lesznek a terrorista hadviselésében, és ha visszatérnek az országunkba akkor ott folytatják, ahol a Közel-Keleten abbahagyták. Mindent megteszünk, hogy fény derítsünk a kilétükre és biztonságossá tegyük Ausztráliát.” – jelentette ki a Julie Bishop ausztrál külügyminiszter.

Az ausztrál kormány és hírszerzés úgy tudja, hogy a százötven ausztrál harcolt vagy még mindig harcol Szíriában és Irakban valamelyik szélsőséges, militáns csoport oldalán. Szép számmal vannak jelent a brutalitásairól ismert Iszlám Állam Irakban és Levantéban (ISIL) nevű terrorszervezetben is. Az ausztráliai hírszerzés úgy tudja, hogy az állampolgárok túlnyomó többsége közel-keleti származású. Sőt feltételezik, hogy az észak-iraki mészárlásokban is aktívan részt vettek.

 Yusuf Ali volt az első ausztráliai állampolgár, aki 2014 januárjában életét vesztette a szíriai harcokban. A huszonkét éves férfi még a feleségét is magával vitte Szíriába. Nem sokkal később pedig Caner Temel ausztráliai állampolgárt végezte ki az egyik rivális iszlamista szervezet. Azóta az ausztráliai hatóságok alapos megfigyelés alatt tartják a helyi iszlamista szervezeteket és közösségeket, s az év eleje óta nem egy dzsihadista toborzó tisztet tartóztattak le. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez