A csungkingi „Vörös Herceg” furcsa náthája- leváltották Po Hszi Lajt

Kína, Peking –  Miért nem vett részt azon az ülésen, melyen a Kínai Kommunista Párt Politikai Bizottsága a nemzetgyűlés ügyeit vitatta meg? Már nem tagja a Politikai Bizottságnak?- erről faggatták az újságírók Csungking városának első emberét, a kis „Vörös Herceg”-et, Po Hszi Lajt Pekingben még múlt pénteken.

 

 Természetesen még mindig a Politikai Bizottság tagja vagyok, hiszen csak a pártkongresszus dönthet erről! Az ülésen azért nem vettem részt, mert náthás voltam!- válaszolta a 62 éves politikus.

 

Most az Új Kína hírügynökség rövid közleményben tudatta: leváltották Po Hszi Lajt a csungkingi pártbizottság éléről. Utódát már ki is nevezték: Csang Te Csiang miniszterelnök-helyettes veszi át a 33 milliós, tartományi jogú város irányítását. Már sejteni lehetett ,hogy Po Hszi Laj nagy bajban van, amikor a kínai miniszterelnök kijelentette: nagyon komolyan kell venni Vang Licsün ügyét. Ő volt Csungking főrendőre, aki február 9- én bemenekült az Egyesült Államok konzulátusára. Majd onnan kijött és eltűnt. Kiderült, hogy védőőrizetben van. Minden bizonnyal rávallott egykori főnökére és így már volt elég ok annak menesztésére.
Pedig Po Hszi Laj nem így akarta elhagyni Csungking városát: be akart kerülni a Politikai Bizottság Állandó Bizottságába! Ez a kilenc ember irányítja tulajdonképp Kínát. Közülük heten távoznak az őszi pártkongresszuson. Hét hely tehát megüresedett. A 62 éves Po Hszi Laj nem véletlenül érezte úgy, hogy neki helye van a pekingi „szentélyben”. Papája, Po Ji Po Mao elnök egyik kedvence volt, és a párt fontos vezetője. Majd belátta, hogy belőle már igazán nagy ember nem lesz, és elkezdte a fia útját egyengetni. Ezért hívták Pekingben kis „Vörös Herceg” – nek Po Hszi lajt, aki akkor kereskedelmi miniszter volt. Innen került Csungkingba, ahol hatalmas maoista menetekkel ünnepelte a Kínai Kommunista Párt megalakulásának 90- ik évfordulóját múlt augusztusban. Ez már sok volt ellenfeleinek és megindult a harc a színfalak mögött, amely most véget érni látszik: Po Hszi Laj pedig a pekingi hatalmi központ helyett a veterán otthonba követi majd édesapja nyomdokait…

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez