Mit csinálnak a 15 éves katonák Szíriában?

Gyerekeket toboroznak harcolni ellenzéki csoportok Szíriában – jelentette a Human Rights Watch emberi jogi szervezet. Amely meg is interjúvolt jónéhányat a 15-18 éves harcosokból. Adatai szerint körülbelül 200 gyerekkatona esett el eddig a szíriai háborúban.

15 éves gyerekek is harcolnak a szíriai ellenzéki csoportok, főként az Iraki és Levantei Iszlám Állam, az Iszlám Front, az al Kaidához tartozó al Nuszra Front és a kurd erők oldalán. Nem egyszer azzal csalogatják őket, hogy oktatáshoz jutnak, ha csatlakoznak. És ez bizonyos értelemben így is van: katonai kiképzést például kapnak.

A Human Rights Watch emberei 25 gyerekkatonát interjúvoltak meg. A fiúk elmondták, hogy ütközetekben vesznek részt, kémkednek, ellenőrző pontokat felügyelnek, orvlövészként működnek, sebesülteket kötöznek és utánpótlást szállítanak a frontvonalra, vagy éppen öngyilkos merényletekre készítik fel őket. Legtöbbjük a rokonait vagy a barátait követte a militáns csoportokba, míg másokat kormányellenes tüntetéseken toboroztak. Vannak, akik azért csatlakoztak, mert bezártak az iskolák a frontvonalban fekvő lakóhelyeiken, és nem maradt más, amit csinálhatnának, és vannak olyanok is, akiket bántottak a kormányerők. A megkérdezettek mind fiúk voltak, de a Kurd Demokratikus Egységpárt rendőrsége és fegyveres szárnya lányokat is bevon az ellenőrzőpontok felügyeletébe és a fegyveres járőrözésbe a kurdok által ellenőrzött területeken.

A 16 éves “Madzsed” azt mondja: az al Nuszra Front azzal szervezte be más, a falujából származó fiúkkal együtt, hogy ingyenesen tanulhatnak a helyi mecsetben. Tanulhattak is, a tanterv katonai kiképzést és céllövészetet ölelt fel. És arra is felkérték őket, a felnőtt harcosokkal együtt, hogy jelentkezzenek öngyilkos merényletekre. “Néha a harcosok önként iratkoztak fel, máskor a parancsnokok közölték velük, hogy Allah választotta ki őket a feladatra.” Egy másik fiú, “Amr” azt mesélte, hogy 15 évesen harcolt az ISIS-szel Észak-Szíriában, amikor az egység vezetői arra bátorították, hogy jelentkezzen öngyilkos merénylőnek. Ő ezt meg is tette, de sikerült megszöknie, mielőtt rá került volna a sor.

A Szíriában harcoló gyerekek számáról természetesen nincs adat. Egy ellenzéki szervezet, az erőszakos cselekményeket dokumentáló központ szerint 194 “nem civil” gyereket öltek meg a szíriai konfliktusban 2011 szeptembere óta. Az utóbbi időben többen, így a Szabad Szíriai Hadsereg irányítói és egy kurd parancsnok is jelezték, hogy véget vetnek a gyakorlatnak, és szélnek eresztik a 18 év alatti harcosokat. Akik különleges segítséget igényelnek, miután elhagyták a csapataikat. Ezt azonban nem kapják meg, nincs kitől ugyanis. A 17 éves “Szalehet”, aki a Szabad Szíriai Hadsereggel harcolt, és 15 évesen otthagyta azt, elkapták és megkínozták a kormányerők. Később két másik fegyveres csoporthoz csatlakozott. “Gyakran gondolok arra, hogy abba kéne hagyni a harcot. Elvesztettem a tanulást, elvesztettem a jövőmet, elvesztettem mindent.”

A Human Rigths Watch arra figyelmeztette a militáns csoportokat külföldi támogatóit, hogy ha nem állíttatják le a gyerekkatonák beszervezését az általuk pénzelt csoportoknál, akkor bűnreszésesek háborús bűnökben.

{youtube}yUN2g-T-Oog{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez