Az izraeli rendőrség összevert egy palesztin származású amerikai állampolgárt

Egy újabb palesztin fiatal elleni támadás borzolja a kedélyeket és növeli a feszültséget Izraelben. A múlt héten felkerült egy videófelvétel, amin az látható, hogy két izraeli rendőr összever egy palesztin tinédzsert. Csakhogy most sokkal nagyobb nemzetközi figyelem összpontosul erre az esetre: az áldozat ugyanis amerikai állampolgárságú és Washington azonnal magyarázatot vár az esetre.

A 15 éves floridai fiú, Tarik Khdeir unokatestvére annak a palesztin ifjúnak, akit a palesztinok szerint izraeli szélsőségesek öltek meg kedden, bosszúból a június 12-én elrabolt és meggyilkolt három izraeli fiatalért. Miami-ban élő fiú szüleivel rokonokat látogatott meg Ciszjordániában. Tarik angolul próbált meg beszélni az izraeli rendőrökkel, de azok nem reagáltak, hanem összeverték.

Erről egy videó is készült, amit azonnal fellőttek az internetre. Tarik Khdeir családja szerint a fiú van a felvételen, és egy későbbi képsoron Khdeir sérült arca is látható. Az izraeli igazságügy-minisztérium közleménye szerint az ügyben folyik a vizsgálat. A rendőrség szóvivője szerint Khdeir egy hatfős csoport tagja volt, akiket a tüntetések alatt őrizetbe vettek, mert többüknél kés volt. Ellenben a rendőrök azzal védekeztek, hogy a videó felvételt manipulálták, és hogy a fiúnál egy kés volt, valamint ellenszegült az őrizetbevételnek.

Az amerikai külügyminisztérium aggodalmát fejezte ki a történtek miatt, és elítélte az erőszak túlzott mértékű alkalmazását. Jen Psaki szóvivő gyors és hiteles vizsgálatot kért az izraeli hatóságoktól, különösen zavarónak nevezve azokat a beszámolókat, amelyek szerint a fiút akkor verték meg, amikor már rendőrségi őrizetben volt. Az Egyesült Államok jeruzsálemi konzulátusának egy munkatársa felkereste Khdeirt a börtönben.ű

A verésről készült felvétel: 

{youtube}JhFa_kgB1cc{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez