Csökkent Dubaj adóssága, de még mindig sebezhető

2009-ben pánik tört ki az Egyesült Arab Emírségekben, amikor Dubaj rendkívüli hitelt kért, s akkor nagyon úgy tűnt, hogy küszöbön a gazdaság összeomlása. Azonban ez – a különböző gazdasági intézkedéseknek köszönhetően – nem történt meg. Ugyanakkor az IMF szerint még nem dőlhetnek hátra a sejkség vezetői, mivel Dubaj továbbra is sebezhető egy nagyobb külső sokkal szemben.

“A konzervatívabb költés miatt javultak Dubaj adósságfinanszírozás feltételei, de még mindig sebezhető e téren az arab város.“- olvasható a legújabb IMF jelentésben. Tavaly Dubaj adóssága a GDP 60 százaléka volt , de a város vezetése még időben észbe kapott és az intézkedéseinek köszönhetően 2019-re 42 százalék alá fog csökken.

Többek közt ez annak köszönhető, hogy az Egyesült Arab Emírségek központi bankja és a többi sejskég is hajlandó finanszírozni Dubaj 20 milliárd dolláros államadósságát. A megállapodás öt évre szól, és a városállamnak évi egy százalék kamatot kell fizetnie. A hitel egyik felét a szomszédos emírség, Abu-Dhabi nyújtja, a másik felét a hét sejkség alkotta ország központi bankja.

Öt évvel ezelőtt nagyon úgy tűnt, hogy Dubaj képtelen megoldani az egyre nagyobb méretű eladósodást. Az adósság 2009-ben csúcsot döntött (a GDP 66%-a), miután egy ingatlanpiaci összeomlás miatt Dubaj a csőd szélére került. A nemzetközi piacot sokkolta az, amikor a városvezetés bejelentette: adósságátütemezést kér legnagyobb állami vállalatának, a holdingként működő Dubai Worldnek. A városállamot 20 milliárd dolláros rendkívüli hitel segítette ki a bajból.

Dubaj az Egyesült Arab Emírségek többi sejkségéhez képest kevésbé gazdag kőolajban, ezért az idegenforgalomra és hitelből fedezett, óriási értékű luxusingatlan-beruházásokra alapozta gazdaságának fejlesztését. A pénzügyi válság miatt azonban a luxusingatlan-szektor forgalma elapadt, az építkezések leálltak, és gyakorlatilag egyik napról a másikra bevételek nélkül maradtak a fejlesztők, köztük a Dubai World.

Azonban mára a sejkség kilábalt a válságból. A dubaji gazdaság a következő hat évben évente átlagosan 5,6 százalékkal fog nőni az IMF számításai szerint. A növekedés egyik motorját azok az óriási építkezések jelentik, amelyekkel a városállam a 2020-as világkiállítás megrendezésére készül.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez