Nem enyhül a feszültség az Emírségek és Katar között

Habár Katar és Szaúd-Arábia között már enyhült a feszültség, Dohának még korántsem jó a viszonya a többi Perzsa-öböl menti monarchiával. Különösen az Egyesült Arab Emírségekkel nehéz a helyzet, s egy újabb eset tovább mélyítheti a szakadékot a két ország között. 

Katar szerint az Egyesült Arab Emírségek kormánya két állampolgárát kémkedés vádjában tartóztatták le a Perzsa-öböl menti monarchiában. A katari állampolgárságú Ali al-Hamádit és Abdelszamád al-Mulla a szaúdi-emírségi határon tartóztatták le. Ezt a családtagok jelentették a katari hatóságoknak, mivel Abu Dhabi nem értesítette Dohát. A katari újságok arról írtak, hogy meg is kínozták a foglyokat, de ezt Abu Dhabi határoztottan tagadta. 

Az emírségi média már napokkal ezelőtt beszámolt arról, hogy a helyi titkosszolgálat egy katari „sejtet” számoltak fel, akik „az emírségi sejkségek területén tevékenykedtek”, de akkor még három letartóztatottról beszéltek. Úgy tudják, hogy ez az eset továbbra is mélyíti a szakadékot a két monarchia között: Katar és az Egyesült Arab Emírségek között már március óta feszült a viszony.

A GCC tagállamok külügyminisztereinek márciusi találkozóján Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek (UAE) és Szaúd-Arábia úgy döntött, hogy visszahívják a katari nagyköveteiket. Ennek oka, hogy Doha nem írta alá és nem csatlakozott ahhoz a GCC szerződéshez, amely értelmében nem avatkoztak volna be a többi tagállamok belpolitikájába és lemondtak volna a különböző ellenzéki vagy iszlamista csoportok támogatásáról. Ezután következett, hogy Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben terrorcsoportnak nyilvánították a Muszlim Testvériséget és további három iszlamista szervezetet, amelyek Katartól jelentős anyagi támogatásban részesültek.

Ezenfelül az elmúlt években nem ez az egyetlen kémügy az Egyesült Arab Emírségekben. Egyre több embert tartóztattak le ezzel a gyanúval és zártak börtönbe. 2013 januárjában egy iráni nőt hét év börtönre ítéltek, tavaly szeptembern pedig egy Pakisztánnak kémkedő férfinak szabtak ki hét éves börtönbüntetést.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez