Kínai szoftver lopás Amerikából

1,6 milliárd dolláros bírságot fizethet egy kínai cég és a vezetőit 35 év börtönre ítélhetik, ha az amerikai bíróság helyt ad egy amerikai vállalat panaszának.

Az American Superconductor/AMSC/ szerint korábbi üzleti partnere, Kína legnagyobb szélerőmű cége, a Sinovel ellopta szoftverét, és a lopott technológiát alkalmazta olyan turbináknál, melyeket az Egyesült Államokban szerelt fel. Az amerikai cég már próbálkozott perrel korábban is, de akkor a bíróság bizonyítékok hiányában nem adott helyt a panasznak. Most annyiban változott a helyzet, hogy Klagenfurtban az AMSC egy régebbi alkalmazottja bevallotta: valóban ellopták a kérdéses technológiát!

A lopás módja az volt, hogy letöltötték a kérdéses software-t az AMSC amerikai központjából az ausztriai számítógépre. Onnan pedig a kínaiak beépített embere továbbadta azt a Sinovelnek. A kínai cég pedig felhasználva az új szoftvert elárasztotta új szélturbinákkal Amerikát.

 “Legalább 500 munkahelyet vesztettünk el a nem tisztességes kínai konkurencia miatt. Még a cégünk központjától alig 40 mérföldre is olyan kínai szélerőművek működnek, melyek a mi technológiánkat használják!”- panaszkodott az amerikai cég főnöke. Egyúttal elmondta azt is, hogy Obama elnökhöz fordultak: említse már meg Pekingnek, hogy a szellemi tulajdon lenyúlása éppúgy lopás mintha valaki elemel egy pénztárcát! Az Egyesült Államokat állítólag évi több mint 300 milliárd dolláros kár éri amiatt, hogy a kínaiak lenyúlják a modern technológiát anélkül, hogy fizetnének érte.

Obama elnök, amikor az amerikai-kínai hacker háború kapcsán nyilatkozott már utalt arra, hogy nem annyira a hagyományos hírszerzői érdeklődés zavarja Amerikát, hanem az, hogy a kínai cégek ilyen módon akarnak hozzáférni az amerikai technológiához. Obama ugyan konkrétan az Apple panaszát említette, de ezentúl hangoztathatja az AMSC ügyet is, azt, hogy a kínai konkurens ellopta az amerikai cég szoftverét majd utána a szoftver felhasználásával lenyúlta a piacát is…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez