Új fővárost építenének Egyiptomban

Az egyiptomi kormány új adminisztrativ fővárost tervez Kairótól keletre. A kormányhivatalokat, a minisztériumokat és a nagykövetségeket költöztetnék oda a központi kairói kerületekből.

Az adminisztratív fővárosról szóló híreket Ibrahim Mehleb kormányfő erősítette meg egy sajtókonferencián. A Kairót a vörös tengeri Szokhnával, illetve Szuezzel összekötő utak mentén építenék fel: két éven belül, állítólag másfél milliárd egyiptomi fontért, mintegy 48 milliárd forintért.

A terv része annak a nagyobb tervnek, amelyet Abdel Fattah al-Sziszi elnök vázolt fel, a Jövő térképe címmel. Ezt a NASA egykori geográfusa, Farouk el-Baz álmodta meg. Új városok építése szerepel benne, az őket összekötő utakkal, vasutakkal és repterekkel. Az Egyptian Streets úgy tudja, hogy a most lakatlan egyiptomi területek több mint 90 százalékát érintené a projekt.

Amely egyébként nem áll meg az építkezéseknél: megújuló energiaforrások használata is szerepel benne, például nap- és szélenergiáé, hogy el tudják látni a rohamosan növekvő népességet.

Az államfő terveiben szerepel a fejlődés fellendítése, minél több különböző energiaforrás alkalmazása, a magas munkanélküliség letörése.

Kairó a világ egyik legzsúfoltabb városa, csaknem 20 millió lakossal, szennyezett levegővel, állandó közlekedési dugókkal és illegálisan felhúzott lakóházak tömkelegével.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez