Szudáni közeledés, kínai öröm

A két Szudán közötti kapcsolat lassú normalizálódását mutatja, hogy két évvel Dél-Szudán függetlenségének kikiáltása után leszállhatott a dél-szudáni légitársaság gépe Szudán fővárosában.

A Jubaból érkező gépet, mint a két Szudán közötti együttműködés szimbólumát említette a Vállalkozók Szövetségének elnöke Khartumban. Elmondta, hogy végre szóba kerülhet a gazdasági együttműködés a két állam között. Jelezte, hogy a szudáni üzletemberek készek arra, hogy befektessenek Dél-Szudánban. Októberben üzleti tanácskozást tartanak Khartumban, és ezen mindkét Szudán üzletemberei elmondhatják, hogy mit szeretnének tenni a gazdasági élet felvirágzásának érdekében.
A két állam között az olajkitermelés körül alakult ki elsősorban vita: a nyersanyag nagy részét Dél-Szudán területén termelik ki, ám az olajvezetékek Szudánon keresztül vezetnek el a külső piacokra. Hosszú hónapokig állt az olajszállítás, amely az év elején indult meg újra.

Nem véletlen, hogy a kínai hivatalos hírügynökség fontos helyen közli a dél-szudáni gép megérkezését Khartumba. Kína ugyanis mindkét Szudánnak a legfontosabb gazdasági partnere, a helyi olaj legfőbb vásárlója. Sok kínai vállalkozás működik mindkét országban. A polgárháborús viszonyok miatt gyakran rabolnak el kínai munkásokat vagy mérnököket a két Szudán határvidékén. Néhányat közülük meg is öltek. Kína számára tehát fontos, hogy a két Szudán a háborús szembenállása helyett a gazdasági együttműködést válassza, hiszen ez mind a két államban működő kínai vállalkozások számára létfontosságú a jövőben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez