Oktatási forradalom Japánban

90 éves diákok az ingyenes internetes egyetemen, ahol a legjobbak tanítanak. Ráadásul ingyen tanulhatnak, és diplomát kap, aki sikeresen vizsgázik. 

Amerikában 2011-ben kezdődött, Japánt most érte el a hullám: ingyen szerezhet valaki egyetemi diplomát a Stanford vagy a Yale egyetem legjobb oktatóitól. 190 ország 17 millió diákja követi az internetes kurzust, a legfiatalabb 9, a legidősebb 90 éves.
A Stanford egyetem két számítógépes tanára indította a Coursera programot, amelyet immár az egész világon követnek, hiszen ingyen ad diplomát. Nemcsak a tananyag és az órák hallgatása ingyenes, de a feladatok megoldása és a vizsgák is! Nem kötelező persze, hogy valaki vizsgázzon is, dehát nagy vonzerő, hogy a végén kaphat diplomát, melyet a legnevesebb amerikai egyetemek állítanak ki: Harvard, Yale, Stanford. Japánban ősszel indította el az első ilyen kurzust a Tokiói Egyetem. Jövő tavasszal az ősi főváros, Kiotó egyeteme is csatlakozik. Mindezzel együtt Japán nem áll jól, mert a tanítás nyelve az angol. A kínai diákok például messze megelőzik őket, de nagyon sokan vannak Brazíliából is.
Mi ebben az üzlet? Egyelőre ezt még keresik a nagy vállalkozás elindítói is. A siker mindenesetre őket igazolja. Néhány helyen pénzt kérnek a diplomáért. Nem nagy összegről van szó : 30-100 dollárt kell fizetni. A cél ugyanis az, hogy minél többen jussanak hozzá a korszerű tudáshoz. Aztán, hogy mihez kezdenek a diplomájukkal a 90 éves diákok, az már az ő dolguk.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez