Az óceánba öntik a radioaktív vizet?

A fukusimai atomerőmű-baleset következményeinek felszámolását felügyelő Nemzetközi Atomenergia-ügynökség missziójának vezetője szerint az erőművet üzemeltető Tepco számára reális lehetőség lehet a sugárszennyezett víz óceánba történő “kiöntése”. A módszerrel az üzemeltető meg tudna szabadulni a lassan kezelhetetlen mennyiségűre duzzadó sugárzó víztömegtől, ám a helyi halászok szerint ezzel további csapást mérnének a régió és Japán élelmiszeriparára.

A fukusimai atomerőmű-baleset következményeinek felszámolását felügyelő Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) missziójának vezetője szerint az erőművet üzemeltető Tepco számára reális lehetőség lehet a sugárszennyezett víz óceánba történő “kiöntése” – írja a globalpost. A szennyezett víz problémája nem újkeletű: egyfelől a reaktor hűtésére tárolt víz is szivárog, másfelől pedig a talajvíz is beszivárog az erőmű egyes részeibe. A reaktorok és az erőművek folyamatos hűtésére naponta 400 tonna vizet pumpálnak be, a sugárszennyezett vizet pedig valahol tárolni kell, amit a Tepco már egyre kevésbé képes megoldani.

Juan Carlos Lentijo NAÜ-misszióvezető szerint az ellenőrzött körülmények között történő vízbe engedést is számításba kell vennie a Tepconak, mivel a cégnek mérlegelnie kell, hogy az atomerőmű teljes leszerelését kockáztatná-e az egyre csak gyülemlő sugárszennyezett víz tárolásával.

Shunichi Tanaka, a japán nukleáris hatóság elnöke szerint nem lehet időtlen időkig a vizet tárolni, választaniuk kell az összes kockázatot figyelembe véve. A hatóság vezetője elmondta, hogy egyes erősen sugárzó víztömegeket hét év alatt semlegesíteni lehet, ugyanakkor például a tríciumot tartalmazó viz felhalmozódása a következő hét évben elérheti a 700 ezer tonnát. A tríciumot szakértők az egyik legkevésbé veszélyes nukleáris anyagnak tartják, ám az anyag belélegzése, vagy megevése – például haltermékeken keresztül – komoly kockázatokat hordoz magában.

A fukusimai halászok ezért is tiltakoznak az akció ellen, mivel az szerintük még egy lapáttal rátenne a japán élelmiszerexportot már eddig is sújtó nemzetközi rendelkezésekre, és további negatív színben tüntetné fel a japán élelmiszereket.

A NAÜ ugyanakkor kijelentette, hogy bármilyen mennyiségű sugárszennyezett vizet is akar a Tepco a vízbe engedni, annak a biztonsági szabályozásokkal összhangban kell lenniük. A Tepconak pedig kötelessége a környezetre és biztonsági hatásokat bemutató tanulmányt japán és független intézmények rendelkezésére bocsátania, mielőtt megtörténik a sugárszennyezet víz tengerbe történő engedése. Jelenleg 380 ezer tonna sugárszennyezett víz van a tartályokban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez