Politikai viták miatt leállhat a japán államgépezet

Japán, Tokió –  “Ha a szenátus nem szavazza meg a törvényt, akkor nem tudunk új államkötvényeket kibocsájtani és emiatt leállhat néhány állami hivatal. Ez pedig befolyásolja a polgárok életét, és aláássa a bizalmat a gazdasági fellendülésben!”- mondta Noda kormányfő a képviselőház rendkívüli ülésén. Egyes önkormányzatok már halasztják a kifizetéseket, mert nem kaptak elég pénzt az államkincstártól.

  Japán, a világ harmadik gazdasági nagyhatalma éves költségvetésének kb. 40%- át új államkötvények kibocsájtásával fedezi. Új kötvényeket kibocsátását a parlamentnek kell jóváhagynia. Az alsóházban a kormányzó balközép pártnak van többsége, de a szenátusban az ellenzéki jobboldalnak több szavazata van. A szenátus azért blokkolja a törvényt, hogy így kényszerítse rá a miniszterelnököt a parlament feloszlatására és új választások kiírására.
  Noda kormányfő augusztusban meg is ígérte, hogy ” alkalmas időben a közeljövőben kiírja a választásokat”.A balközép kormány, amely jelenleg igen népszerűtlen, halogatni szeretné az új választásokat, az ellenzéki jobboldal viszont épp ezért sürgeti. Legkésőbb a jövő nyáron meg kell tartani a parlamenti választásokat Japánban, ahol 20 éve stagnál a gazdaság és emiatt a választópolgárok egyre elégedetlenebbek az egész politikai elittel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez