Teret kapnak a szélsőjobboldali nézetek?

A japán elit USA vagy Kína barát, de hol van a japán frakció, kérdezi a szélsőjobb új vezére, aki meglepően jól szerepelt a tokiói választásokon. Tamogami nyugalmazott tábornok a negyedik lett és igen sok fiatal szavazott rá.

A japán szélsőjobb új vezére a légierő egykori vezérkari főnöke, akinek egy nevezetes tanulmány miatt kellett távoznia a hadseregből. Agresszív volt-e Japán a II. világháborúban? – elemezte tanulmányában, amelyben tagadta hazája történelmi felelősségét. Tamogami tábornok szerint Roosevelt elnököt kommunista tanácsadók befolyásolták, ami miatt a Szovjetunió oldalára állt. Japán pedig 1941 decemberében beleesett Roosevelt csapdájába, amikor meglepetésszerűen megtámadta Pearl Harbort.
Ezt a klasszikus revizionista nézetet a történészek elutasítják. Számtalan bizonyíték van ugyanis arra, hogy Japán agresszív katonai akcióra készült már 1941-ben. A vezérkarban csak arról folyt a vita, hogy Amerikát támadják-e meg vagy pedig a Szovjetuniót? Végül Amerika mellett döntött a japán vezetés, ezzel végképp összekovácsolva az USA, a Nagy Britannia és a Szovjetunió szövetségét. A tábornok a történelmet revideáló nézeteit felháborodás fogadta mind otthon liberális és baloldali körökben mind pedig Washingtonban, Moszkvában és Pekingben, aminek hatására mennie kellett.
Jelenleg a szélsőjobb vezéreként próbál szerencsét. Nézetei szélsőségesek ugyan, de ő maga józan, értelmes és kulturált. Álláspontja változatlan, Japánnak önálló katonai erőre van szüksége, amelyet nem köt az alkotmány, mely csak védelmi célokat engedélyez. Japán teljes mértékben rá van utalva az amerikai szövetségesre miközben Kína és Dél-Korea nyeri az informatikai kémháborút – érvel a korábbi generális az új japán hadsereg mellett. Szerinte a japán elitben van egy amerikai frakció és egy kínai frakció, de nincsen olyan, amely Japánt tűzné a zászlajára. Erre vállalkozik most Tamogami nyugalmazott generális, aki szép eredményt ért el a tokiói választásokon, de befolyása valószínűleg nem ingatja meg alapvetően Japán politikai rendszerét, annál is kevésbé, mert a jelenlegi kormányfő Abe Shinzo is markánsan nacionalista és nemrég ellátogatott a japán hősök emléktemplomába, ahol háborús bűnösök csontjait is őrzik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez