210 milliárd forint a japán atomtemetőre

A japán állam 700 millió eurót, vagyis átszámítva körülbelül 210 milliárd forintot különített el arra, hogy a fukusimai atomerőmű üzemeltetője, a Tepco helyett hulladéktárolót alakítson ki – írta szerdán egy japán újság.

Az Aszahi Simbun című lap értesülése szerint a tárolóban nem véglegesen, csak középtávon, körülbelül harminc évre helyeznék el a sugárszennyezett anyagokat.

Eredetileg a Tepco energiavállalat fedezte volna a költségeket, de a tokiói kormány úgy véli, hogy a sugármentesítés nem haladna megfelelő ütemben, ha azt az üzemeltető végezné. Ezért úgy döntött, hogy saját hatáskörébe vonja a terület megvételét és a szükséges berendezések telepítését.

Körülbelül 3-5 négyzetkilométeres terület kell 15-28 millió köbméter hulladékot tárolásához. Az építés és az üzemeltetés teljes költsége körülbelül 7 milliárd euró lesz, és 2015-ben helyezik üzembe az atomtemetőt.

A terület megvételére szánt 700 millió euró szerepel majd a jövő év áprilisában induló költségvetésben. További pénzeket különítettek el a tároló lehetséges helyszínének felkutatására és kiválasztására, figyelembe véve a talaj minőségét is.

Három helyszín jöhet szóba a fukusimai atomerőmű környékén, Futaba, Okuma és Naraha városnál a kormány szerint, de a döntéshez szükséges a helyi önkormányzatok véleménye is. Isihara Nobuteru környezetvédelmi miniszter hétvégén tárgyal az érintett települések polgármestereivel.

A központi kormány azt állítja, hogy csak ideiglenes hulladéktárolóról lenne szó, míg a helyiek attól tartanak, hogy állandóvá válik, és ezt semmiképpen sem akarják.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez