60 év után kártérítést kap az elcserélt csecsemő

Regénybe illő történetről számol be az Asahi Shinbun – hatvan évvel ezelőtt két kisfiút elcseréltek születésük után, és erre csak most derült fény. Az elcserélt ember pedig perelt, és nyert.

1953 egy szerencsétlen napján két kisfiú született egymás után Tokióban a Szan-Ikukai kórházban. Egyikük egy gazdag család első gyermeke volt, a másik sokkal szerényebb családi körülmények közé érkezett volna. Az ápolók – ma már senki nem tudja megmondani miért, hogyan -összecserélték a két gyermeket. Az egyik kismama jelezte is, hogy ő nem ezeket a ruhákat készítette oda születendő fiának, de erről az apróságról – ami később igen fontos lett – megfeledkeztek.
Az egyik gyermek jó iskolába járt, és szép karriert futott be. A másik azonban, miután alig két éves volt mikor édesapja meghalt, és anyjuk csak segélyből nevelte fel őt és testvérét, bizony keményebb életet élt. Iskoláit estin végezte, és nem vitte többre a teherautósofőrségnél.

Az egészre nem derült volna fény, ha a gazdagabbik család gyermekeinek – az elcserélt fiú három ifjabb testvérének – nem tűnik fel, hogy bátyjuk valahogy nem hasonlít rájuk. Kutatásba kezdtek, aminek DNS-teszt lett a vége, ami kimutatta a szörnyű igazságot: testvérük elcserélt gyerek. Ekkor azt is kiderítették, hogy ki a valós rokon. Ő pedig perelni kezdett, mondván, neki járt volna a jobb élet.

A bíróság ugyan nem ismerte el, hogy az iskolai eredmények egyenes arányban állnak a család anyagi helyzetével, de azt igen, hogy hogy jobb körülmények között élő családnál több esélye lett volna, hogy magániskolába járjon, vagy egyetemre jusson – ahogy egyébként a cserebaba meg is tette. A bírósági döntés szerint “komoly mentális hátrányt” szenvedett az elcserélt gyermek, miután hatvan éven keresztül nem tarthatta a kapcsolatot szüleivel és testvéreivel. Az elszenevedett vagyoni és nem vagyoni kárért 32 millió jent (közel 70 millió forintot) kell a kórháznak fizetnie az elcserélt embernek, biológiai szüleinek pedig 6 millió járna, amit, mivel a szülők már nem élnek, biológiai testvéreei oszthatnak fel maguk közt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez