Okostelefonnal több rizs terem Japánban

Kihal a régi gárda a mezőgazdaságban, és a fiatalok tanácstalanok: mit kell csinálni a rizsföldeken és főként mikor?! Nekik segít a Nosho Navi program, melyet a Kyushu-i egyetem fejlesztett ki a farmerek segítésére Japánban.

Mennyi víz kell a rizsnek? Ez függ az időjárástól, a földtől és attól, milyen állapotban van a rizspalánta – ismerteti a Nosho Navi program. A betáplált adatok alapján az okos telefon megmondja, mennyit kell locsolni. Sajnos, a városokban felnőtt generáció az öregek tapasztalata nélkül tanácstalan – magyarázza a programot kidolgozó professzor.

Az alkalmazás azonban nemcsak mezőgazdasági tanácsokat ad. Ma már a mezőgazdaság is nagy üzlet, ismerni kell az árakat, az adókat, a támogatások mértékét stb. Ezzel mind szolgál a Nosho Navi, melyet a világcég a Fujitsu is támogat. Komplett üzleti tervet is ki lehet dolgozni vele hiszen ma már egy farm is úgy működik, mint egy üzem.

Szükség is van a japán mezőgazdaság korszerűsödésére, miután megindultak a szabadkereskedelmi tárgyalások az Egyesült Államokkal és Kanadával. Mindkét országban igen fejlett a mezőgazdaság és óriási az export potenciál. Jelenleg a japán mezőgazdaságot védik a vámok de, ha ezeket fokozatosan leépítik, akkor megérkezhet az észak-amerikai konkurencia.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez