Kínai szakértő véleménye az ukrán helyzetről

Mivel Ukrajnában nem választások útján váltották le a törvényesen megválasztott kormányt, érthető a menesztett államfő, Viktor Janukovics megfogalmazása, miszerint Kijevben “államcsínyt” hajtottak végre – fogalmazott egy kínai szakértő a Hszinhua hírügynökségnek.

A központi állami hírügynökséghez hasonlóan a Kínai Kommunista Párt központi lapja, a Zsenmin Zsipao is elemző szakértőket szólaltatott meg kommentár helyett hétfőn.
A Hszinhuában Liu Feng-hua, a társadalomtudományi akadémia kutatója úgy vélte, egyelőre nem látszik az események vége, nem jósolható meg biztonsággal, hogy a feszültség feloldható-e Ukrajnában. Megjegyezte, hogy a térség más országaiban a “színes forradalmak” során az ellenzék által vezetett utcai tüntetéseket az elnöki, vagy parlamenti választások időszakára szervezték, Ukrajnában viszont ezúttal a “radikális ellenzéki csoportok” azt megelőzően ragadták magukhoz a hatalmat.
Mindazonáltal az írásban a színes forradalmakkal hasonló jelenségként említik, hogy a Nyugat az ellenzék mellé állt, bátorítva az ellenzéki pártokat és nyomás alatt tartva a kormányt. A szakértő szerint az is bebizonyosodott, hogy Viktor Janukovics kompromisszumai nem hoztak eredményt, mi több, ösztönzően hatottak a radikálisokra.
Liu szerint Janukovics mint politikai vezető nem volt következetes, nem tartotta magát álláspontjához, “éretlenségről és felelelőtlenségről” árulkodtak egyezkedési kísérletei a három hónapos válság időszakában.
A szakértő ugyanakkor felhívta a figyelmet az oroszajkúakkal nagyobb részben benépesült, Moszkvával hagyományosan jó kapcsolatokat ápoló keleti országrész várható reakciójára.
“A keletiek mérsékeltebbek, mint sok nyugati honfitársuk” – állapította meg Liu.
Azzal kapcsolatban, hogy a börtönéből szabadult Julija Timosenko exkormányfő közölte, hazája a Nyugat felé fordul és a jövőben csatlakozni fog az Európai Unióhoz, Liu megjegyezte, hogy ez valószínűleg nem fog egyik napról a másikra megtörténni. Hozzáfűzte, ennek egyrészt uniós feltételei vannak, de minden valószínűség szerint ebbe Moszkva is bele kíván majd szólni.
A Zsenmin Zsipaóban Feng Jó-csün a kortárs nemzetközi kapcsolatok kínai intézetének (CICIR) Oroszországgal foglalkozó kutatója nyilatkozatában leszögezte, hogy Ukrajnának rendkívül fontos a geopolitikai értéke.
Úgy vélte, hogy az “ukrajnai káosz” gyökere abban keresendő, hogy az elit nem talált utat a közvéleményhez, és a társadalmi átalakulás folyamatában nem sikerült az országban megerősítenie az egységes nemzeti önazonosság tudatát.
Ukrajnában nincs egy világos stratégiai terv, amely meghatározná a jövőbeni fejlődés határozott irányát. Mindeközben a nagyhatalmak geopolitikai küzdelme is hozzájárult az ország megosztottságához. Ez a harc az érintett hatalmak között belátható ideig még folytatódni fog – mondta Feng Jó-csün.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez