Akcióban a kínai kiberkommandósok

Állítólag kínai parancsra hajtották végre az amerikai GitHub elleni kibertámadást, amely négy napon keresztül tartott. A GitHub olyan szolgáltató, amely egyebek között a The New York Times kínai verziójáért, a CN-NYTimes és a Greatfire.org weboldalakért felelős.

Ahogyan arról már korábban írtunk, a kínai vezetés elismerte, hogy komoly erőforrásokat fordít a többi ország elleni kiberháborúra, több tízezres személyzettel akarja kiterjeszteni az internet feletti kontrollt az országon kívülre is.
A mostani akcióhoz az úgynevezett elosztott szolgáltatásmegtagadással járó támadás (DDoS) technikáját választották, mely úgy működik, hogy túlterhelik a célpontot állandó információcsomagok küldésével. Ennek eredményeképpen a célba vett oldal jelentősen lelassul, esetenként le is áll.

Sikerült úgy megszervezni a támadást, hogy bármennyire is egyértelmű, Kína a felelős érte, ez nem bizonyítható, ugyanis az országon kívül eső weboldallekéréseket irányították át a két említett oldalra. Mindehhez a Baidu nevű keresőoldalt használták fel, melynek sajtóosztálya természetesen azonnal jelezte, hogy semmi köze nem volt az ügyhöz.

A Greatfire.org lényege, hogy figyelemmel kíséri a kínai állami online cenzúra aktivitását és erről adatokat, statisztikát közöl, emellett pedig segíti az ország állampolgárait, hogy megkerülhessék az érvényben lévő szigorú rendszert.
Jelenleg az olyan neves híroldalak, mint a The New York Times, a The Wall Street Journal és a The Guardian blokkolva vannak Kínában. Sőt, a Google és a Microsoft egyes szolgáltatásai is, így érthető, hogy van kereslet a GitHub szolgáltatásaira, illetve az is, hogy a kínai kormánynak érdekében áll annak megbénítása.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez