650 millió internet-felhasználó Kínában

A hatóságok szerint tovább nőtt az internetezők száma Kínában. 2014 végén még 648 millióan voltak jelen a világhálón, mostanra viszont már elérte ez a szám a 650 milliót.

Kínában a definíció szerint az számít online felhasználónak, aki az utóbbi hat hónapban legalább egyszer használta az internetet valamilyen célra. A Xinhua hírügynökség szerint ebben a tekintetben töretlen a növekedés, és 2013-hoz képest már 30 millióval nagyobb a számuk a távol-keleti országban.

Ezzel természetesen Földünk legnépesebb országa magasan világelső, hiszen Indián kívül más országban összesen nem élnek ennyien. A dél-ázsiai országban viszont a lakosságnak csak alig 20%-a internetezik, amivel csak a harmadikok, 243 millió fővel. A második az Egyesült Államok, ahol az online lakosság a populáció 87%-át teszi ki (277 millió). Azonban a két érték összeadva sem közelíti meg a kínai internetezők számát.

Az ország felhasználói a webes vásárlásokkal óriási forgalmat bonyolítanak le. Rengetegen használják a közösségi médiát is. Ezen, illetve különböző blogokon keresztül gyakran a rezsimet kritizálják, ami a Kommunista Pártnak nem kis fejtörést okoz. A vezetés szigorúan korlátozza az adatforgalmat, és blokkol bizonyos „rendszerre veszélyes” weblapokat.

A politikailag, vagy más szempontból kritikus tartalmak miatt tömegével kerülnek börtönbe az emberek. A gondolatok és vélemények terjedését viszont annak ellenére nem sikerül teljesen blokkolni, hogy a BBC szerint a kínai rendőrség körülbelül 2 millió embert foglalkoztat a gyanús elemek kiszűrésére.

(AFP)

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez