Nagy örömhír a Rámen rajongóknak Európában

Japán egyik tradicionális metéltje, avagy leves költeménye, melynek nagyon sok fajtája ismert nem csak Japánban népszerű. Misem bizonyítja ezt jobban, minthogy a Yokohama Ramen Múzeum bejelentette, hogy tervezik között szerepel egy másik Ramen Múzeum nyitása Európában, 10 éven belül. A Múzeum egyébként most ünnepli 20. évfordulóját.

 

 

 

 A Ráment számtalan változatban készítik – ez általában attól függ, az ország melyik vidékén, illetve melyik gyártó készíti, így gyakran még két egyforma nevű Rámen is teljesen különböző lehet. A két fő összetevő azonban változatlan: tészta és alaplé. A Rámen érdeklődése a tengerentúlon rengeteget nőtt. Ezt bizonyítja az a tény, hogy 2013-ban 150.000 külföldi látogatott el a Yokohama Ramen Múzeumba.

A Múzeum jelenleg azon dolgozik, hogy felmérje, mely országban kezdhetik meg konkrét terveiket a következő 2 évben. Azonban ezen a ponton nincs arra utaló jel, hogy biztosan tudjuk, mely országok, illetve városok Európában azok, amik legnagyobb valószínűséggel helyt adnak az új múzeumnak.

Az ok, amiért úgy tervezik, hogy egy Európai helyet választanak, hogy a japán szubkultúra, mint például az animáció népszerűbb, mint bárhol máshol, így érzésük szerint Európa alkalmas leginkább a Rámen kultúra terjesztésére.

Ehhez kapcsolódhat a hír, hogy a UNESCO ülésén Bakuban, Azerbajdzsánban december 4-én , hivatalosan úgy döntöttek, regisztrálják a japán hagyományos ételt, a Washokut, mint szellemi kulturális örökség. A regisztrációs kérelmet tavaly októberben nyújtották be, mely most valósággá vált.

A Washoku ugyanis teljesíti azon szükséges feltételeket, melyek szellemi kulturális örökséggé tehetik. Szezonális és regionális, egyedi alapanyagokat tartalmaz és ami még fontosabb, hogy fontos szerepet játszik a japán kultúrában. A Washoku recept, annak esztétikája, valamint annak szelleme generációról generációra száll, amely mélyíti a kötelék a család és a társadalom között.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez