Az ISIS megszerezte a legnagyobb iraki gátat: városokat áraszthat el, ha akar

Míg Szíriában visszaszorították az Iszlám Állam előrenyomulását a kurdok, Irakban pont fordított a helyzet. Az ISIS harcosai úgy szerezték meg vasárnap a legnagyobb iraki duzzasztógátat, hogy a kurdok nem tudtak érdemben ellenállni nekik. És ugyanígy került a kezükre három város és egy olajmező is – jelentette a Reuters.

A gát fölötti ellenőrzés a Reuters szerint képessé teszi a Bagdad elfoglalására törekvő Iszlám Államot arra, hogy városokat árasszon el. Harcosai Észak-Irak több városában egyszerűen elkergették a kurd biztonsági erőket – mondták szemtanúk: hivatalnokok és ottani lakosok az amerikai AP-nek.

A szunnita szélsőséges csoport újabb térnyerése újabb menekülthullámot indított útjára. Csaknem 40 ezer jazidi menekült el a Moszul közelében fekvő, vallásilag vegyes Zumarból és Szindzsárból az északi autonóm kurd területre. Ők is ugyanolyan ultimátumot kaptak, mint korábban a moszuli keresztények. Térjenek át az iszlámra, fizessenek különadót vagy meneküljenek, különben meghalnak. A jazidik egy ősi gyökerekből táplálkozó monoteista vallás hívei. Ennek egyes elemei az égitestek óbabilóni kultuszára, mások a Mithrász-kultuszra vezethetőek vissza, de hatással volt rá a zoroasztrianizmus, a kereszténység, sőt bizonyos mértékig az iszlám is.

Még tegnap az ISIS harcosai megszereztek egy olajmezőt is Zumar közelében a kurd erőktől. A hírek szerint 16 kurd katonát öltek meg Észak-Irakban, míg az ország más részein, más frontvonalakon a bagdadi kormányhadsereg 30 tagjával végeztek.

Zumar egy zömében kurdok lakta város Moszultól észak-nyugatra. Júniusig a kormányerők ellenőrzése alatt állt, de akkor elhódította tőlük a Pesmerga, vagyis a kurd harcosok.

Az ISIS, amely már korábban nagy területeket ellenőrzött Szíriában, a nyár elején lépte át a határt, és vette be villámoffenzívával június elején Irak második legnagyobb városát, Moszult. Ahol aztán kikiáltotta saját kalifátusát, az Iszlám Államot. Moszulból nyomul tovább az ország belseje felé, ahol fő célja a főváros, Bagdad.

A kormányerők egy része megfutamodott a támadás elől, és az így előállt vákumot a Pesmerga töltötte be. Amely kihasználta a lehetőséget, hogy elfoglalhatja azokat a területeket, amelyek ellenőrzéséről a kurdok már régóta vitában álltak Bagdaddal. Az Iszlám Állam most ezeknek a területeknek egy részét szerezte meg tőlük.

Közben Nouri al-Maliki kormányfő kiadta az iraki légierőnek, hogy nyújtson támogatást a kurdoknak az Iszlám Állam elleni harcban. A Pesmerga ellentámadást tervez a szunnita szélsőséges csoport erői ellen, erősítést hív a szíriai határ közelébe.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez