Halálos tragédiába fulladt a rabok tiltakozó akciója egy iráni börtönben

Iránban az elmúlt hónapokban többször előfordult, hogy a rabok tiltakoztak és panaszt emeltek a hatóságoknál a börtönökben tapasztalt durva magatartás miatt. Legutóbb az Evin börtönben zajlott kínzások miatt keveredett társadalmi vita a perzsa országban, most pedig egy közép-iráni börtön tiltakozó akciója borzolja a kedélyeket: tiltakozásként a rabok felgyújtották a celláikat. 

Ezen a héten a sahr-i-kordi fegyházban a rabok egészen elképesztő módon próbáltak meg tiltakozni a börtönőrök egyre durvább magatartása ellen: felgyújtották a matracaikat és ruháikat, hogy ezzel érjék el követeléseiket és vívják ki az iráni társadalom figyelmét arra, hogy miképp bánnak velük a börtönben. Azonban a tűz továbbterjedt és a biztonsági őrök egyszerűen bezárták a kapukat és a kijáratokat, s így a bennlévők füstmérgezést kaptak.

Az őrök döntése miatt a tűzoltók és a mentők nem érte be időben, sőt percekig tartott, amíg nekifoghattak az oltási és a mentési munkálatoknak. Az incidens során 11 rab vesztette életét füstmérgezésben, s körülbelül még kétszer ennyien kerültek kórházba szénmonoxid-mérgezés miatt.

 “A rabok azután dühödtek fel, hogy a börtön vezetése megbüntette több, a nyomorúságos életkörülmények miatt tiltakozó cellatársukat.” -állítja egy iráni ellenzéki oldal. Az IRNA állami hírügynökség szerint Szádek Laridzsáni, az iráni igazságszolgáltatás vezetője elrendelte az eset kivizsgálását. Ugyanakkor Aszkar Dzsahangir, az iráni büntetés-végrehajtási intézetek vezetője, egy teheráni emberi jogi szemináriumon nyilatkozva “szándékos gyújtogatásról” beszélt, amelynek “a tettesét már azonosították”, és hangsúlyozta, hogy nem volt szó a foglyok közötti összetűzésről és tiltakozásról. ” Az egész csupán két bűnbanda közötti leszámolás volt.” – állította Dzsahangir. 

Az incidens alig három hónappal azután történt, hogy a média a teheráni Evin börtön foglyainak súlyos bántalmazásáról számolt be.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez