Hol ítélkeznek a malajziai diplomata felett, aki megerőszakolt egy nőt?

Hazáig követte a 21 éves nőt, majd a lakásába is betört Wellingtonban Malaysia katonai attaséjának helyettese, aki megpróbálta az ifjú hölgyet megerőszakolni. Később a diplomáciai védettségre hivatkozott és gyorsan hazatért.

 

 

 

 

 

Új-Zéland kormányfője a kiadatását kérte. Malajzia külügyminisztere azt nyilatkozta, hogy kiadják a diplomatát, ha feltétlenül szükséges. Egyelőre a hadügyminiszter létrehozott egy vizsgálóbizottságot, amely kideríti: mi is történt valójában Wellingtonban. Új-Zélandon nagyon komolyan veszik az ügyet, és azt remélik, hogy Malajzia is ezt teszi. A külügyminiszter hangsúlyozta Kuala Lumpurban, hogy a diplomáciai védettség nem jelenti azt, hogy valaki köztörvényes bűnöket kövessen el külföldön.

Malajzia és Új-Zéland egyaránt a brit birodalom része volt egykor. Akkor a törvénykezés is hasonlóképp alakult mind a két országban. A független Malajziában viszont Mohamed próféta szigorú törvényének, a sarianak több elemét beemelték az alkotmányba. A családjogi részeket és a nők jogait jelentős részben ez szabályozza Malajziában.

Nagyon különböző lehet az ügy megítélése Wellingtonban és Kuala Lumpurban. Új-Zélandon mindenesetre közölték: náluk 10 év börtön jár azért, ha egy férfi betör egy nő lakásába és megpróbálja őt megerőszakolni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez