Ausztrál kisfiú, levágott fejjel a kezében

A képet ma tette közé egy ausztrál újság. Egy kisfiú tartja rajta a kezében egy szíriai katona levágott fejét. A képet egy büszke ausztrál apuka tette ki eredetileg a Twitterre. Közben az Iszlám Állam megbüntetését követeli az Arab Liga főtitkára, az ENSZ és az Egyesült Államok pedig a jazidik kimentésére készülnek a hegyekből. 

Khaled Sharroufnak hívják az ausztrál férfit, aki büszkén írta a kép alá: Az én fiam! A fiú inkább fiatalabb, mint idősebb 10 évesnél. Nyugati öltözetben, kék kockás nadrágban, kék ingben és baseball sapkában van: egyedül az különbözteti meg bármelyik más gyerektől, amit a kezében tart. A képaláírás szerint a fotó az észak-szíriai Rakkában készült, amely most az Iszlám Állam “kalifátusának” része.

Az apa a The Australian szerint tavaly, a fivére útlevelével hagyta el Ausztráliát, hogy Szíriában és Irakban harcoljon. Őt magát ugyanis nem engedték ki: az ausztrál állam terrorista veszélyforrásnak tartotta. Magával vitte a feleségét és három gyermekét is. Akikről szintén posztolt képeket.

2007-ben ott volt aközött a 9 muszlim között, akiket bombagyártáshoz szükséges anyagok tárolásával és Sidney, illetve Melbourne elleni terrorakciók kitervelésével vádoltak meg. Beismerő vallomást tett, 2009-ben négy év börtönre ítélték. A múlt hónapban újabb letartoztató parancsot adtak ki ellene és egy társa, Mohamamed Elomar ellen, “terrorizmussal összefüggő” bűncselekmények miatt. Ha hazatérnének, azonnal őrizetbe vennék őket.

A letartóztatási parancs közvetlen előzménye az volt, hogy Sharrouf twitterén fotók jelentek meg Elomarról, amint két szíriai katona levágott fejét tartja. Júniusban az ausztrál lap már olyan képeket is tett közzé, amelyeken Sharrof pózol lemészárolt irakiak között. Becslések szerint Ausztráliából 150 ember harcol Szíriában és Irakban.

Az ausztrál miniszterelnök, Tony Abbott arról beszélt az ausztrál állami rádióban, hogy a kisfiúról készült képek is mutatják, “mennyire barbár” az Iszlám Állam. “Nem csak terrorcsoport, egész terrorhadsereg. És nem csak egy beékelt terrorista területet akar létrehozni, hanem terrorista államot, terrorista nemzetet”.

Hágában pedig ma ígéretet tett arra, hogy egy C-130-as Hercules-szel és egy C-17-es Globemaster katonai szállítógéppel csatlakozik a nemzetközi segélyszállító akcióhoz az észak-iraki Szindzsár hegyen. A britek szerint 50 ezer és 150 ezer között lehet az Iszlám Állam elől menekülő és ott rekedt emberek, főleg jazidik száma.

Az Egyesült Államok ma bejelentette: már vizsgálja, hogyan tudná a kurd katonák segítségével biztonságban lehozni őket. Az iraki ENSZ misszió biztonsági folyosót kíván létrehozni ehhez. 30 ezren már el tudtak jutni szíriai kitérővel, a kurd hadsereg vezetésével az iraki kurd autonóm területre.

Közben az Arab Liga főtitkára is elítélte az Iszlám Államot. Nabil Al-Arabi azt mondta: az emberiesség ellen elkövetett bűnökért, főleg a jazidik és a keresztények üldözéséért és kivégzéséért a nemzetközi büntetőbíróság elé kell vinni a felelősöket. Akiket terroristáknak nevezett.

Szíriában is folytatódnak a kegyetlenkedések: két embert “istenkáromlásért” keresztre feszítettek, két másikat pedig lefejeztek az Iszlám Állam tagjai, amikor felszámoltak egy ellenállási gócpontot az ország keleti részén. Az utóbbiak bűne az volt, hogy „hitehagyottakkal üzleteltek”.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez