A francia-szaúdi találkozó: Középpontban Libanon

A hétvégén Francois Hollande Párizsban fogadta Salman bin Abdul Azi herceget, s mindkét fél sikeresnek minősítette a tárgyalásokat. A fő téma Libanon volt, de szóba került Irak és Szíria, valamint a szaúdi titkosszolgálat figyelmeztetése is, miszerint terrorcselekményt készül végrehajtani az Iszlám Állam nevű csoport Európában. 

“Már készen van, de egyelőre még nem írtuk alá, napokon belül esedékes.” – jelentette ki Francois Hollande, miután véget értek a Salman bin Abdul Aziz szaúdi koronaherceggel folytatott tárgyalások az Elysée-palotában. A francia elnök ezzel a mondattal arra utalt, hogy Szaúd-Arábia és Franciaország közösen fogja finanszírozni a libanoni hadsereget, mégpedig egy közös, három milliárd dolláros fegyvervásárlási szerződés megkötésével. Ezenfelül támogatást ígért Bejrútnak az egymillió szíriai menekült ellátásának az ügyében, amely egyre nagyobb terhet ró a libanoni gazdaságra.

Libanon egy jelentős ország, amelynek szüksége van a biztonságra. Rijáddal együtt megállapodtunk, hogy segítjük az arab ország konszolidációját és közösen vesszük fel a harcot a terrorizmus és a szélsőséges iszlamizmus ellen.” – tette hozzá a francia elnök, mivel a múlt hónapban Bejrút is megérezte a szélsőséges terrorista csoportok ámokfutását: augusztus 2-án az al-Nuszra Front elfoglalta Libanonban Arszált. Szaúd-Arábia akkor azonnal bejelentette, hogy hajlandó egymilliárd dolláros katonai segélyt nyújtani a libanoni biztonsági erőknek. Ez nem az első ilyen ajánlat volt, tavaly december Szaúd-Arábia vállalta, hogy 3 milliárd dollárt ad a gyengén felszerelt libanoni hadseregnek francia fegyverek vásárlására.

Ugyanakkor Bejrút keményen bírálta Párizst, hogy hónapok óta késnek a francia fegyverszállítmányok. Akkor a francia külügyminisztérium szóvivője igyekezett megnyugtatni a libanoni vezetést, hogy “Franciaország kapcsolatban áll a partnereivel, és rövidesen eleget tesz a libanoni igényeknek”, de ezzel kapcsolatban akkor még nem történt előrelépés. 

A további fő témák pedig Irak és Szíria voltak. Francois Hollande hangsúlyozta a szaúdi diplomáciai küldöttségnek, hogy az Iszlám Állam terroristái nemcsak Európát veszélyeztetik, így ellenségük közös. Ugyanakkor ismét megerősítette a pár héttel ezelőtt elhangzott mondatait, miszerint az Iszlám Állam ellen nem hajlandó együttműködni Bassár el-Aszaddal, hanem ő inkább – az amúgy egyre inkább visszaszoruló – „mérsékelt szíriai fegyveres ellenzéket” támogatná, vagyis a Szabad Szíriai Hadsereget (FSA).

„Ha ignoráljuk az ISIL-t (Iszlám Állam Irakban és Levantéban), biztos vagyok benne, hogy eléri Európát és Amerikát egy hónap alatt.” – jelentette ki néhány nappal ezelőtt II. Abdullah szaúdi uralkodó a szaúdi televízióban. A szaúdi titkosszolgálatok egy Európa elleni terrorista támadás veszélyére figyelmeztették az európai országokat. Rijád szerint Franciaország a kiemelt célpontok között szerepel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez