Ez az izraeli nő “halászta” le a Sotloff lefejezéséről szóló videót

Röviddel azután, hogy csaknem egy hete a világ összes médiuma a második amerikai újságíró lefejezéséről szóló videó hírével indította az adásait, az ISIS bizarr közleményt hozott nyilvánosságra. Amelyből kiderült, hogy ők nem akarták még publikálni a filmet, az tévedésből került ki a világhálóra. És elnézést is kért követőitől a kiszivárogtatásért. De azt nem tudta, hogy ki állt emögött. A Reuters viszont megtudta. Rita Katz-nak hívják, Izraelből került Amerikába, és csapatával a marylandi Bethesdában pásztázza a nap 24 órájában a világhálót, hogy rátaláljon a dzsihádisták videóira.

A céget SITE Intelligence Services-nek hívják, és múlt kedden került a címlapokra: azzal, hogy munkatársai találtak rá a Sotloff lefejezéséről szóló videóra, és értesítették erről az előfizetőiket. A Rita Katz által alapított SITE mögött már évtizedes gyakorlat áll a szélsőséges csoportok tevékenységének internetes követésében. Megrendelői az Egyesült Államok kormányhivatalai, más kormányok, magáncégek és médiabirodalmak.

A most 51 éves Katz az iraki Bászrában született, zidó családban. Amikor hat éves volt, el kellett hagyniuk az országot: édesapját Izraelnek való kémkedés vádjával kivégezték. Izraelbe költöztek, a tengerparton telepedtek le, Bat Yamban, Tel Avivtól délre.

Miután leszerelt az Izraeli Védelmi Erőktől, bachelor fokozatot szerzett közel-keleti tanulmányokból a tel avivi egyetemen, majd a családdal Washingtonba költözött, és a radikális iszlámmal és a terrorszervezetekkel foglalkozó kutatók világának neves alakja lett. A SITE-t 2002-ben alapította. Nem árulja el, hányan dolgoznak neki, csak annyit mond, hogy kicsi és elkötelezett a csapat.

File-megosztó oldalak, iszlám fórumok, és más, homályos és gyakran jelszavakkal jól védett területek internetes figyelésével a cég kifinomult képet épített fel arról, hogyan működik online az “Iszlám Állam” és a hozzá hasonló szervezetek.

“Az, hogy ilyen gyorsan képesek vagyunk dzsihádista anyagokat megtalálni, nem a szerencse dolga” – mondja Katz a Reutersnek. “A nyomon követésük külön tudomány.”

A hírszerző ügynökségek növekedésével és az online elérhető információk szaporodásával a kormányok egyre inkább magáncégektől rendelnek ilyen megfigyeléseket – mondják egykori és mai tisztviselők.

Jóllehet a militáns csoportok régóta használják az internetet üzeneteik és fenyegetéseik közvetítésére, az ISIS úgy alkalmazza a közösségi médiát, mint előtte semmilyen dzsihádista csoport nem tette. Megsokszorozta a támogatói számát a Twitter, a YouTube és más eszközök segítségével.

Az ezeken közzétett üzenetek megfigyelése, mondják a szakértők, felbecsülhetetlen értékű információval szolgálhat a szervezetek felépítéséről.

“Félelmetes, de… az ISIS tagjai sokkal inkább értik és tudják használni a közösségi médiát, mint Oszama bin Ladenék tudták” – mondja John Bassett, a brit GCHQ szolgálat volt vezető beosztású munkatársa. “Figyelnek arra is, hogy egy britet használjanak a lefejezős videó alámondásához.” A két amerikai újságíró lefejezéséről szóló videókon brit akcentussal beszélt az a maszkos férfi, aki állítólag a kivégző volt.

Katz azt mondja, a leghasznosabb anyagok a rejtettebb dzsihádi oldalakon vannak. Oda rakja fel az ISIS az eredeti videókat is. “Nagyon szigorúan betartott és világos program alapján terjesztik a propagandájukat a dzsihádista csoportok” – mondja Katz. “Ez megkönnyíti a követőiknek, hogy különbséget tegyenek a hivatalos és a nem hivatalos közzétételek között.”

A Sotloff-videó esetében, mondja Katz, az Iszlám Állam még tovább akarta szerkeszteni a filmet, és egyidejűleg több nyelven szándékozott kihozni a videót, köztük franciául, oroszul és németül is, nyilván azért, hogy minél több embert tudjon toborozni vele a soraiba. A dzsihádista fórumokra kirakott kommentek azt sugallják: az, hogy a SITE felfedezte és közzétette a videót, kínos volt a csoport néhány tagjának.

Az érzelmi ár, amit a SITE tagjai az ilyen borzalmas videók nézéséért fizetnek, magas lehet – mondják szakértők. “A SITE alkalmazottai teljes mértékben megértik, hogy az ilyen rettenetes jelenetek, mint a lefejezések, részei a terrorellenes munkának. Mint ahogy a sebészek is elfogadják, hogy vért fognak látni a műtőasztalon” – mondja Katz.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez