Egyiptom támogatja a koalíciót, de katonákat nem küld

Egyiptom szintén tagja az amerikai kezdeményezésű, az Iszlám Állam terrorista szervezet ellen irányuló koalíciónak. Azonban Fattah asz-Szíszi leszögezte, hogy Kairó nem vesz részt a hadműveletekben. 

“Én már egy évvel ezelőtt figyelmeztettem a nagy veszélyre. De mások számára ez csak az iraki események és az Iszlám Állam előretörésének láttán vált világossá.” – jelentette ki Fattah asz-Szíszi egyiptomi elnök, egy tegnap este tartott interjú során. Az elnök még hozzátette, hogy tavaly azért számolták fel a Muszlim Testvériséget és váltották le Mohamed Murszit, mert ha nem cselekedtek volna, akkor „Egyiptom most Irak és Szíria sorsára jutott volna.”

Az interjúban Fattah asz-Szíszi bejelentette, hogy kész támogatni az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet elleni nemzetközi fellépését. Hozzátette, átfogó stratégiára lenne szükség annak érdekében, hogy a szélsőségességet a gyökereinél tudják kezelni a térségben. Kairó hajlandó bármilyen támogatást megfontolni, de azt kizárta, hogy katonailag is beavatkozzanak Irakba. Az egyiptomi elnök úgy vélte, hogy az iraki hadsereg elég erős ahhoz, hogy megküzdjön a lázadókkal, és a konfliktus jellege sem olyan, hogy külföldi szárazföldi csapatokkal kellene megoldani.

Az egyiptomi elnök nagyon fontosnak nevezte, hogy a szíriai vagy iraki fegyveres csoportokhoz csatlakozni akaró külföldieket megakadályozzák ebben a törekvésükben. Arra figyelmeztetett, hogy onnan ezek a szélsőségesek vissza fognak térni hazájukba, így európai országokba is. Fattah asz-Szíszi azelőtt adott interjút, mielőtt elrepült volna az Egyesült Államokba. Az egyiptomi elnök ugyanis részt vesz az ENSZ 69. közgyűlésén, amely kedden kezdődött és a résztvevők olyan témákkal foglalkoznak, mint a globális felmelegedés, a szegénység elleni harc, a líbiai káosz, az iraki és a szíriai harcok, valamint az ukrán válság. Ezenfelül tárgyalni fog Ban Ki-moonnal és Hoszám el-Mogázi etiópiai elnökkel is a Níluson épülő egyiptomi gátról.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez