Megkezdődött: amerikai légicsapások Szíriában

Az ISIS elleni koalíció végrehajtotta az első légicsapásokat a terrorszervezet szíriai állásai ellen – közölte a Pentagon. Vadászgépeket, vadászbombázókat és Tomahawk rakétákat vetett be az amerikai légierő.

Augusztus óta Irakban 190 légitámadást intézett az ISIS ellen az amerikai hadsereg. Amely most kiterjesztette a terrorszervezet szétzúzását célzó akcióit az iraki-szíriai határ túloldalára is. A támadásban résztvevő gépek kategóriáinak felsorolásán kívül a Pentagon több információt nem adott, lévén szó folyamatban lévő műveletekről – jelentette a BBC.

A szíriai kormány formálisan nem járult hozzá ahhoz, hogy az ország területén hajtsanak végre légicsapásokat, de azt mondja: előre tájékoztatták arról, hogy mi fog történni.

Jelentések szerint főleg Rakkát, az ISIS tavaly elfoglalt szíriai erősségét támadták. A közösségi médiában arról számoltak be az ottaniak, hogy találat érte a kormányzó házát, a Lovas Klubot és egy kórházat is.

Amerikai sajtójelentések szerint F-22-es lopakodókat is bevetettek. A támadásba bevonták Bahraint, Katart, Szaúd-Arábiát és az Emírségeket is, de arról nem szólnak a hírek, hogy ezeknek az országoknak mi volt a szerepük. Elemzők ugyanakkor fontosnak tartják, hogy olyan, szunnita többségű országok, mint Szaúd-Arábia, támogatják az amerikai és nemzetközi erőfeszítéseket az ISIS ellen. A terrorcsoport tagjai ugyanis azt próbálják “eladni”, hogy szélsőséges fundamentalista iszlám-értelmezésükkel ők az egyedüli igaz hívők.

A BBC washingtoni tudósítója, Barbara Plett Usher azt mondja: a szíriai légicsapások főként abban különböznek az irakiaktól, hogy miközben az utóbbiakra Bagdad felkérte az Egyesült Államokat, Damaszkusz ezt nem tette. Ami azt jelenti, hogy Amerikai a hozzájárulása nélkül bombáz most egy arab országot. A szíriai külügyminiszter ugyanakkor azt közölte: ENSZ-képviseletüket előre tájékoztatták a Rakka elleni légicsapásokról.

Az Egyesült Államok és szövetségesei, így Nagy-Britannia is kizárták, hogy együttműködjenek az ISIS legyőzésében Asszad szíriai elnökkel, akit azzal vádolnak, hogy sok civil haláláért felelős a több mint három éve tartó polgárháborúban.

A múlt héten az amerikai védelmi miniszter, Chuck Hagel azt mondta egy képviselőházi bizottsági meghallgatáson, hogy a Közel-Keletet lefedő Központi Parancsnokság (Cetcom) már kidolgozott egy tervet az ISIS parancsnoki posztjainak, logisztikai létesítményeinek és infrasztruktúrájának a támadására. A szíriai csapásokat Lloyd Austin tábornok, a Cetcom parancsnoka rendelte el, Obama elnök felhatalmazásával. Aki azt ígérte szeptember 11-i beszédében, hogy az ISIS sehol sem fog menedékre lelni, Szíriában sem. A hadsereg főparancsnokaként Obama rendelte el a légicsapásokat, de az elnök a Kongresszustól felhatalmazást kért és kapott egy másik küldetéshez is: az ISIS ellen is harcoló szíriai lázadók felfegyverzéséhez és kiképzéséhez.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez