Színtengerrel árasztanák el Kairót

Ült az erkélyen, és a piszkosbarna parabola-antennák végtelen erdejét nézte. Aztán gondolt egyet Jason Stoneking, és egyiptomi művészbarátjával közösen nekilátott egy projektnek.

Az amerikai író egy rezidens program keretében érkezett Kairóba. Elkedvetlenítették a rendezetlen, szürke háztetők, amelyek sokat rontottak a város gyönyörű skyline-ján, sziluettjén. Először annak a művészeti alapnak a háztetőjén lévő antennákat festette színesre, amelyik vendégül látta Ard el-Lewában. A szomszédos boltban festékeket vásárolt, és elkezdte keverni őket. Mígnem ragyogó színek tűntek fel a tetőn. Aztán nagyot álmodott a barátjával, Hany Homosszal közösen.

Elindították a Kairói Antennafestő Kezdeményezést. Amelynek az esztétikumon kívül az is célja volt, hogy belevonja az embereket Kairó szépítésébe. Az interaktív projektben azok is részt vehetnek, akik nem tudnak angolul. És részt is vezetnek. Az akció átlépte a kerület határait. Fady Azzouny például, aki az előkelő Új-Kairóban lakik, három antennát is befestett, a fotóikat átküldte Stonekingnek.

Aki az Egyptian Streets-nek azt mondja: azt szeretnék, ha az embereket önmagukat fejeznék ki, és ez látható is volna az egész városban. A festés könnyű és nem kerül sokba, egy vödör festék, amely 20 antennára elég, alig 30 font, úgy ezer forint. A társasházban lakók pedig osztozhatnak rajta. Ahhoz viszont, hogy a tömbházak antennái színesek legyenek, minden lakó engedélyére szükség van. Aminek a beszerzése sok időt vesz igénybe. De a tapasztalatok pozitívak.

És nem ez az egyetlen városszépítő civil kezdeményezés most Kairóban. Egy Tatwer nevű csoport az ottani utcaképtől elválaszthatatlan kioszkokat igyekszik kipofozni, a Kioszk Felvarrás keretében. 4900 ilyen építmény áll Kairóban, a többségüket igencsak megtépázta az idő. Most egységesíteni szeretnék őket. Abban bíznak, hogy a következő négy évben 600 új kioszkot is fel tudnak állítani, és ezek igazán korszerűek lennének: lapos képernyős tévével, beépített hűtővel és szelektív hulladékgyűjtőkkel. Az első ilyenek még az idén megjelennek Maadiban, abban a csodás parkos-villás negyedben, ahol sok külföldi is él.

kioszk

A kezdeményezés keretében felújítanák a már meglévő kioszkokat is, úgy, hogy a tulajdonosoknak ez ne kerüljön semmibe. Persze ennek megvan az ára: egy-egy nagy nemzeközi üdítő- és energiaital-gyártó cég szponzorálja a programot, és persze ezek dicsőségét hirdeti majd a színvilág és a feliratok.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez