Hezbollah állásait támadták meg a szíriai militánsok Libanonban

A Szíriában harcoló szélsőséges iszlamista csoportok számára Bassár el-Aszad és Irán után a libanoni Hezbollah nevű síita szervezetet számít a legnagyobb ellenségnek. Mintegy bosszúból azért, mert a Hezbollah fegyveresek Irakban és Szíriában is harcolnak a szunnita terroristák ellen,betörtek Libanonba és megtámadták a szervezet állásait.

Vasárnap több mint száz, az al-Núszra Fronthoz tarozó szélsőséges militáns indított támadást a szírai határon keresztül Libanon kelet részén. Megtámadták a Hezbollah nevű síita szervezet két őrposztját Brital és Nahleh mellett. A harcokban legalább húszan vesztették életüket, többségében az al-Nuszra Front harcosai. Több tucatnyian megsebesültek, miközben a Hezbollah öt túszt is ejtett. Az összecsapások után a Hezbollah katonai vezetése bejelentette, hogy átcsoportosítást hajtanak végre és síita harcosok tömegei érkeznek a térségbe Libanon minden tájáról. Ugyanakkor ezen a téren együttműködnek a hadsereggel és megakadályozták, hogy a helyi síiták saját fegyveres milíciákat állítsanak fel és mintegy „bosszúból” megtámadják a szomszédos szunnitákat.

Az eset miatt ismét fellángoltak az indulatok a cédrusok országában, főleg azoknak a családoknak a körében, akiknek a tagjait túszul ejtették a Szíriában harcoló terrorista csoportok, amikor két hónappal ezelőtt elfoglalták a libanoni határvárost Arszált. Hétfő reggel ismét lezárták a Dahr al-Baidar felé tartó főutat, amellyel megbénult a Bekaa-völgy és Bejrút közötti autóforgalom. Gumikat égetnek az utakon, miközben le is sátoroztak a családtagok. Sőt megfenyegették a libanoni kormányt, hogyha azonnal nem tesz semmit a túszok kiszabadítása érdekében, akkor lezárják a bejrúti nemzetközi repülőtérre tartó utat is. 

Közben Izraeli katonák eközben rálőttek egy libanoni férfira a két ország határának közelében. Az incidensről egymásnak ellentmondó jelentések láttak napvilágot. Bejrúti források szerint járőröző izraeli katonák tüzet nyitottak a libanoni hadsereg egyik állására, Jeruzsálem szerint viszont határsértőkre lőttek, akik ezután visszamenekültek Libanonba. Azt még nem tudni, hogy a sebesült milyen állapotban van. Az ENSZ libanoni békefenntartó ereje (UNIFIL) vizsgálatot indít az ügy részleteinek felderítésére.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez