Az Iszlám Állam után már jön az Iszlám Emirátus is?

Az al-Nuszra Front egy saját „iszlám állam” kikiáltására készül, legalábbis a terrorista szervezet tagjai szerint. Megelégelve azt, hogy a riválisnak számító – de néha velük együttműködő – Iszlám Állam „elszívja” a potenciális harcosokat, ezért egy saját “emirátus” kikiálltásával próbálnak meg több harcost magukhoz csalogatni, miközben még mindig tartanak a megbeszélések a „kalifátussal” arról, hogy együtt kellene működni a  jövőben. 

Igazából már nem sokkal az Iszlám Állam által kikiáltott kalifátus létrejötte után, az al-Kaida kötődésű al-Nuszra Front vezetője Mohammed al-Goláni azt ígérte a harcosainak, hogy „ők is alapítanak egy saját emirátust”. Sokáig azonban nem haladt ez a projekt. Egyrészt az Iszlám Állam nevű terrorista csoport – Moszul elfoglalása után – lett az „igazi terrorista sikertörténet”, vagyis a világ különböző tájairól érkező dzsihadisták is elsősorban hozzájuk csatlakoztak, mintsem a többi szervezethez. Másrészt az al-Nuszra front is a szakadás jeleit mutatta: a szervezet több harci brigádja ugyanis kiegyezett a „kalifátus” terroristáival és beálltak hozzájuk (ez volt például a libanoni Arszál városa elfoglalásakor), miközben Észak-Szíriában az al-Nuszra és az Iszlám Állam gyakran neki esett egymásnak.

A török határ közelében fekvő Idlíb város és környéke sokáig amolyan „elfelejtett” hadszíntérnek számított, pedig nem egy véres csata zajlott ezeken a területeken. Azonban nemrég változott a helyzet, mivel október 28-án az al-Nuszra Front terroristái a szíriai kormányerők által ellenőrzött észak-szíriai Idlíb városában rakétákkal támadtak Bassár el-Aszad szíriai elnök csapataira. A katonaság visszaverte az ostromot, de több kerületből is vissza kellett vonulnia. Viszont ezt az ostromot más kisebb, de korántsem lényegtelen összecsapás előzte meg.

Nyár óta Idlíb környékén az al-Nuszra Front folyamatos harcot vívott az FSA (Szabad Szíriria Hadsereg) egységeivel is. Állítólag az robbantotta ki a harcokat, hogy a Szíriai Forradalmi Front (SFF) nevű mérsékelt ellenzékinek tartott – de szeptemberben az Iszlám Állammal kiegyezett – csoport „dízelpontokat” állított fel Idlíbbe vezető utakon. Ez azt jelentette, hogy egyszerűen elvették az arra haladóktól az üzemanyagot,s a terrorista szervezet benzines hordóit is lefoglalták. Ezt viszont a terrorcsoport aligha tolerálta. 

Október 26-án Barában kezdődtek el először a harcok közöttünk, nem messze Idlíbtől. Az al-Nuszra Front bevonult az SFF főparancsnokának szülőfalujába, Deir Sunbulba is.  Ezután visszavonulásra kényszerítették a SFF felszabadítására érkező Hazm Mozgalmat is. A Forradalmi Frontot teljesen szétverték. A foglyoknak két alternatívát kínáltak fel: „átalltok vagy meghaltok”. Nem kevés hadianyagra tettek szert, mivel hivatalosan ezek is „mérsékelt ellenzékinek” számítottak, az Öböl-menti államoktól, Törökországtól, Franciaországtól és az Egyesült Államoktól is kaptak fegyvereket, amiket most mind az al-Nuszra Front tagjai használnak. 

Az idlíbi harcokat követően a terrorista csoport megindult Aleppó felé. November 4-én legyőzték az itt állomásozó Északi Lovagok Brigádját, akik még a T-62-es tankjaikat is felgyújtották miután visszavonultak. Kivégeztek egy másik csoport, a „Szabad Brigádok Hajnala” főparancsnokát és beolvasztották annak tagjai a soraikba.

Miután pedig elterjedt az a hír, hogy al-Bagdadi talán halott és nincs most éppen kalifa az „Iszlám Állam” élén, akkor mindjárt megindult a szervezkedés az al-Nuszrán belül: kihasználva az alkalmat, most kellene egy saját emirátust létrehozni. A közel-keleti sajtó szerint saját bíróságokat és vallásrendőrségeket állítottak fel az elfoglalt területeken és hirtelen megnőtt az aktivitásuk a Twitteren és egyéb közösségi oldalakon. Goláni egymás után tartja a beszédeit „az amerikai veszélyről és mindenhol jelenlévő kémeiről” és ezért „új alapokra, egy emirátus felállítására” van szükség. Sőt ki is tért az egyik legnagyobb és legégetőbb kérdésre: Az Iszlám Állammal való kapcsolatra. A terrorista parancsnok rámutatott arra, hogy „újra kell gondolni a viszonyt”, mivel amióta egymás ellen harcolnak 30 százalékkal esett vissza a külföldi harcosok aránya a szervezetben.

A legrosszabb, hogy úgy tűnik az Iszlám Állam vevő lett az együttműködésre. Az al-Nuszra Frontot működtető al-Kaida és kalifátus vezetői a múlt héten tanácskozásra gyűltek össze egy észak-szíriai vidéki házban, és megegyeztek, hogy a két szervezet beszünteti az egymás elleni harcot, és együttesen küzd majd közös ellenségeivel szemben. Ez a fellépés pedig nemcsak a kormányerőket jelenti, hanem a szíriai „mérsékelt ellenzéknek” tartott harcosokat is, akik már eddig is le voltak gyengülve és ha a két terrorista szervezet valóban összefog, akik már nehezen fognak tudni helytállni. Persze ilyen megbeszélésekre korábban is volt példa, s habár akkor megegyeztek egymással a felek, pár nappal később már megint egymás ellen harcoltak. 

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez