Elnyomó rezsim működik az Emírségekben: Legalábbis az Amnesty International szerint

Az Egyesült Arab Emírségek nemrég közzétett egy listát: felsorolt 86 szervezetet, amelyet terrorista csoportként tartanak nyilván a monarchiában. Azonban elég nagy felháborodást váltott ki a lista, mivel Abu Dhabi több olyan európai és amerikai civil szerveztet is megjelölt rajta, amelyeknek semmi közük a terrorszervezetekhez. Ma pedig az emberjogi szervezet elnyomó államnak titulálta az Egyesült Arab Emírségeket. 

A Perzsa-öböl menti arab országban 2011-ben, az arab tavasz indulásával párhuzamosan kezdődött el a hatalommal szembeni bírálatok elfojtása, és ma már a félelem légköre uralkodik az emírségekben” – röviden így foglalható össze a ma nyilvánosságra hozott jelentés, amely az Egyesült Arab Emírségekről szól. Hasziba Hadzs Sahrávi, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai igazgatója kijelentette: „A modern és rohamosan növekedő gazdaságú országban a felszín csillogása mögött egy nagyon elnyomó államot találni, amelyben egy ellenzékit csupán egy Twitter-bejegyzésért is börtönbe csukhatnak” Az Amnesty International felszólította Abu Dhabi-t, hogy vizsgálja felül azokat a törvényeket, amelyek büntethetővé teszik a szólás- és a gyülekezési szabadság békés gyakorlását.

A jelentés az Emírségek elnyomó rendszerét azzal próbálja meg bizonyítani, hogy 2013 júliusa óta több tucatnyi iszlamistát vontak eljárás alá, illetve ítéltek börtönbüntetésre összeesküvés vádjával, és több mint száz ellenzékit politikai okból. Ezekből 60-an vannak rács mögött. A hatóságok gyakran az iszlám radikalizmus vádjával hallgattatnak el politikai ellenzékieket, köztük ügyvédeket, egyetemi tanárokat, diákokat, civil szervezetek vezetőit, és zaklatják családtagjaikat is. A meghurcoltak között sokan vannak, akik az al-Iszla szervezethez tartoznak, amely a kormány szerint kapcsolatban áll az egyiptomi Muszlim Testvériséggel.

A közel-keleti média által megkérdezett elemzők szerint a mostani elítélő nyilatkozat hátterében az is áll, hogy a múlt héten az emírségi kormány nyilvánosságra hozott egy listát arról, mely iszlamista szervezeteket tekinti terroristáknak. (A nyolcvanhat szervezetről készült lista itt látható). Az Egyesült Arab Emírségekben augusztusban fogadták el az új, terrorizmus ellenes törvényt. Eszerint akár halálbüntetés is kiszabható arra, hogy ilyen terrorszervezetben vesz részt. 

Habár kétségtelen, hogy sok fegyveres és militáns csoport van – köztük olyanok, amelyek Szíriában harcolnak (al-Nuszra Front, Iszlám Állam) és a Nyugat szemében „mérsékelt ellenzéknek” számítnak – a listán, de számos európai és amerikai civil szervezetet is terroristának nyilvánítottak a monarchiában. Például a civil szervezetek között szerepel az Islamic Relief jótékonysági szervezet, amely együttműködik Nagy-Britannia kormányával.

A Muzulmán Hittudósok Nemzetközi Szövetsége hétfőn nyilatkozatban követelte, hogy vegyék le a listáról. Juszef al-Karadávi, a szövetség egyiptomi születésű elnöke kijelentette: az Egyesült Arab Emírségek intézkedésének “nincs semmilyen jogi, logikai vagy racionális alapja, s nem előzte azt meg semmilyen elemzés vagy vizsgálat”. Élesen bírálta az intézkedést vasárnap a Svédországi Muzulmánok Egyesületének elnöke, Omar Mustafa is. Nézete szerint egyesületüket az abu-dzabi kormány bosszúból tette a terrorszervezetek listájára, amiért ismételten bírálták emberjogi aktivisták őrizetbe vételét az emírségekben.

Azonban még az Amerikai- Muszlim Kapcsolatok Tanácsát (CAIR) is a listára tették. „Az Amerikai Muszlim Társaság egy a vallási közösséget segítő szervezet, amely az Egyesült Államokbeli embereket szolgálja. Nincs kapcsolatunk az Egyesült Arab Emírségekkel, így értetlenül állunk a dolog előtt” – nyilatkozta a szóvivőjük. 

Ugyanakkor volt olyan eset, hogy fordítási hiba miatt más szervezetet nyilvánítottak terroristának, mint amire a hatóságok először gondoltak. A Finnországban élő Rabita-mecset nevű vahhábita közösség helyett a tatárokat nyilvánították az Emírségekre veszélyes elemeknek. Ennek oka, hogy mindkét megnevezés nagyon hasonló a finn nyelvben: a vahhábita közösség finnül Suomen Islamilaista Yhdyskuntának, miközben a tatárok csoportját Suomen Islam-seurakuntának hívják. Az emírségek kormánya azóta kijavította a hibát.

Az Egyesült Arab Emírségek lépése mögött állhat az is, hogy Szaúd-Arábiát akarta követni. Rijád márciusban hasonló lépést tett. Ez egyes vélekedések szerint része volt a sivatagi királyság, az emírségek és Bahrein kampányának, amellyel nyomást akarnak gyakorolni Katarra, hogy csökkentse a közel-keleti iszlamista erőknek nyújtott támogatását.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez