Denis Sassou-Nguesso-t hatalmas fölénnyel választották újra Kongó elnökének

A kongói elnök, Denis Sassou-Nguesso hatalmas fölénnyel, 78,6%-al nyert a vasárnapi választáson, így további hét éven keresztül áll az ország élén – jelentette be a Választási bizottság.

Az Afrikai Unió és a Közép-Afrikai Államok Gazdasági Közössége szabadnak és átláthatónak ítélte meg a választásokat, ám egy emberi jogok védelmével foglalkozó szervezet csalásokat emleget.

“Kongó üdvözli a demokrácia győzelmét. Az egész kongói nép elnöke vagyok” jelentette ki a kampányközpontban az újraválasztott elnök, miközben szimpatizánsai az utcákon autódudálással ünnepeltek.

A megfigyelők szerint az alacsony részvételi arány az ellenzék bojkottfelhívásának volt az eredménye, Raymond Mboulou belügyminiszter viszont szerdán 66%-os részvételről számolt be.

 

Még a szavazás előtt négy ellenzéki jelöltet tiltottak el, míg többen visszavonták jelölésüket.

 

 

Nem korrekt, se nem átlátható

 

Az 1979-es államcsínyt követően hatalomra jutott Denis Sassou-Nguesso az 1992-ben tartott első többpárti választásban alul maradt Pascal Lissoubával szemben. Ez utóbbi az 1997-es polgárháborúban kényszerült posztjáról lemondani, amikor a jelenlegi elnök visszatért a hatalomba.

 

A legutóbbi, 2002-es választáson, melyet Denis Sassou-Nguesso 90%-al nyert meg, legnagyobb riválisai el sem indultak, eltiltás miatt nem szerepeltek, vagy szabálytalanságokra hivatkozva visszavonták jelölésüket.

 

Az ellenzék a 2007-es országgyűlési választások eredményét is vitatta, azzal vádolva a hatóságokat, hogy a választási jegyzékekkel kereskedtek, ez, a Kongói Emberi Jogok Megfigyelési Irodája szerint a múlt vasárnapi választáson sem történt másként.

 

“Ezen a választáson nagyon alacsony volt a részvételi arány, csalások és szabálytalanságok is előfordultak, ezért nem korrekt, nem pártatlan és nem tükrözi a kongói nép akaratát sem” – jelentette ki ezen szervezet.

 

A Kongói Köztársaság a 220 000 hordó/nap termeléssel, az ötödik legnagyobb olajtermelő ország az afrikai kontinensen, ám az elnök bírálói azt mondják, hogy a 3,7 millió lakosság nagy része nem részesül ennek jótékony hatásából.

 

A francia Total csoport az első számú kitermelője az ország olajkészleteinek.

 

Forrás: Brazzaville-i tudósítónk – AHU

Szerkesztette: Kiss Virág – AHU

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez