A kínaiaknak már semmi sem megy Algériában

A kapcsolatuk gyengeségét fedte fel Algériában, a legutóbbi összetűzés a kínaiak és az ország lakosai között. Ennek ellenére mindkét fél egy Algír és Peking között létrejött gazdasági együttműködés nevében össze kell dolgozniuk.

Nö a feszültség a kínai közösség és az algériaiak között. Olyan szinten, hogy a múlt heti összeütközések Bab Ezzouar kerületét is érintette Algírban.

Egy szomszédok közötti veszekedés vezetett a leszámoláshoz, amiben kb. ötven algériai és számos kínai bevándorló vett részt, melyben késeket és botokat használtak. Az összetűzés oka az volt, hogy egy kínai, egy helyi lakos boltjának a bejárata előtt parkolt a furgonjával, és nem volt hajlandó onnan elmozdulni, miközben sértegette a kereskedőt.

Bab Ezzouarnakot a kínai negyednek hivják, mivel sok kínai állampolgár ott telepedett le és kezdett vállalkozásba. Néhány éve, úgy-ahogy együtt élnek a kerület népességével. Ez, túlnyomóan muszlim lakta terület, ahol úgy gondoljak, hogy a kínaiak betolakodók, akik nem képesek beilleszkedni, és megvetik a helyi szokásokat.. «Nem lehet velük élni együtt. Alkoholt isznak és nem tisztelik a vallásunkat. El kell menniük.», amit az erőszakos tetteik után egy kereskedő.

Az incidens után megerősítették a biztonsági szolgálatot, és a kínai butikok újra kinyitottak a néhány napos zárások után. De a diplomáciai következmények sem várattak magukra. A kínai nagykövetség tiltakozott, és az önkormányzathoz és a rendőrséghez fordult, és kérte Algériát, hogy oldja meg a helyzetet, és a törvény szerint járjon el a bünözőkkel szemben. Kérte még, hogy ehhez hasonló incidensek többet ne forduljanak elő. – mondta Jiang Yu  a külügyminisztérium szóvivője.

Forrás: jeune Afrique

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez