Egy kizárt Testvér vallomása – vitatott leleplező könyv a Muzulmán Testvériségről

Egyiptom, Kairó – Már a 12-ik kiadásánál tart, pedig még csak tavaly novemberben jelent meg a Muzulmán Testvériség működésének árnyoldalait bemutatni szándékozó könyv. A művet egy ügyvéd írta, akit korábban kizártak az iszlamista szervezetből, mert eltért a hivatalos vonaltól. A Testvériség szerint a könyv egy rágalomhadjárat része. Az egyiptomiak viszont veszik a könyvet.

Taurat Kirbaui, a könyv szerzője 2001-ig volt a Muzulmán Testvériség tagja. Akkor három cikke miatt fegyelmivel kizárták. Azt vetette a szervezet szemére, hogy nem keresi a kapcsolatot más egyiptomi ellenzéki szervezetekkel. A Testvériség nem híve a véleménykülönbségnek, írja ma könyvében, a Templom titkában Kirbaui. A szerző azt akarja elérni, hogy legyen mindenki számára világos, milyen diktatórikus és szélsőséges nézetek mozgatják a szervezetet. A könyv azon túl, hogy megismerteti, mi mindent tanult a Testvériség az illegalitásban Mubarak alatt, részletesen bemutatja az országot ma irányító szűk vezetői csoportot is. Kirbaui azt írja, hogy a jelenlegi államfő Mohamed Morszi és társai ideológiai alapjaikat Said Kubt politikájából veszik. Kubt a radikális iszlám egyik gondolkodója volt, Nasszer elnök végeztette ki 1966-ban.

A téma szakértői vitatják, hogy a jelenlegi egyiptomi vezetők Kubt köpenyéből bújtak volna elő. Ellenben azt kétségtelennek tartják, hogy gondolatainak erős hatása van a mostani vezetőkre.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez