Külföldi segélyszervezetek kivonulása Tindufból terrorista veszély miatt

Algéria, Algír – Egy spanyol katonai gép kimenekíti a 12 spanyol, 2 francia és 1 olasz állampolgárt a Tinduf melletti menekült táborból. Mindannyian segélyszervezetek munkatársai voltak. Július elején kiszabadult három külföldi a segélyszervezetek munkatársai közül, őket októberben rabolta el az AQIM egyik alakulata

 

 

.Hosszas tárgyalások eredményeként úgy szabadulhattak ki a segélyszervezetek külföldi munkatársai, hogy cserébe Mauritánia kiengedett a börtönből néhány iszlamista harcost. Ezenkívül váltságdíjat is emlegettek a terrorista szervezetek, de ezt független források nem erősítették meg.
Most a spanyol diplomácia vezetője elmondta, hogy annyira bizonytalanná vált a helyzet Tinduf környékén, hogy a segélyszervezetek külföldi munkatársai egyáltalán nincsenek biztonságban. A spanyol külügyminiszter nyíltan arról beszélt, hogy Mali északi része a terroristák központja lett, és ez fenyegetés minden szomszédos ország számára is. Megígérte, hogy ha katonai akció indul Mali északi részének a felszabadítására, akkor azt Spanyolország is támogatja majd, de nem részletezte, hogy miben is állna ez a támogatás.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez